Seful Consiliului Concurentei tot cauta formula magica de plafonare a pretului carburantilor

Autoritatile analizeaza o formula de plafonare a pretului carburantilor, in functie de contractele internationale, Consiliul Concurentei urmand sa isi exprime public punctul de vedere in acest sens dupa ce va prezenta pozitia Ministerului Economiei si Guvernului, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Concurente, Bogdan Chiritoiu, la o conferinta privind perspectivele institutiei.

“Au avut loc discutii privind pretul carburantilor, in cadrul unor intalniri intre Ministerul Economiei si companiile petroliere. S-a discutat o formula care a rezultat din contactele acestea, e o formula care exista in cateva state din Uniunea Europeana si in Croatia, care va deveni membra UE. Trebuie sa gasim o plafonare a pretului, in functie de o formula care tine de contractele internationale. Sunt argumente pro si contra. Nu s-a luat o decizie. Ne vom exprima opinia ministerului, Guvernului si dupa o vom anunta. Preferam sa vedem o piata libera. Trebuie sa acceptam un principiu si daca ne vom decide sa mergem pe calea asta, vom analiza detaliile”, a afirmat Bogdan Chiritoiu.

437,7 mil euro amenzi, in 15 ani

Consiliul Concurentei a aplicat, in decursul celor 15 ani de activitate, amenzi in valoare totala de peste 437,7 milioane euro, pentru cazurile de incalcare a legislatiei in domeniu.

Jumatate din suma a fost data in ianuarie anul acesta, cand 6 companii petroliere au cumulat sanctiuni de 891,7 milioane lei (225 mil euro), pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina, in 2011.

Pe de alta parte, sisectorul energetic ”reprezinta o zona cu probleme concurentiale serioase, pentru rezolvarea lor fiind necesara o colaborare cu autoritatea de reglementare. Sper, si cu ajutorul Bancii Mondiale, sa progresam in acest an’”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

De asemenea, piata serviciilor financiare este o zona cu probleme, din cauza comisioanelor mari practicate. “In zona de carduri, comisioanele sunt mari in Romania. Ne uitam acum sa vedem ce se intampla la nivel european”, a conchis Chiritoiu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.