Stelian Fuia, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare

fuiaFostul ministru al Agriculturii în Guvernul Ungureanu, Stelian Fuia, a fost condamnat astăzi definitiv, de ÎCCJ, la 3 ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite – faptă despre care mulți au comentat că ar fi fost dezincriminată de Curtea Constituțională dar se constată că nu este așa.

Fuia a comis fapta pe vremea când era director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea. El a permis atunci vânzarea unor imobile care aparţineau acestei instituţii şi se aflau în patrimoniul statului.

Fuia primise o soluție de neînceperea urmăririi penale (NUP) în 2012, însă DNA a reluat cercetările iar în ianuarie 2014 a început urmărirea penală împotriva lui și a complicilor săi. Dosarul a fost trimis în judecată în 29 mai 2014 iar verdictul a fost dat după 2 ani și o lună.

Instanța de fond – Curtea de Apel București -, îl condamnase pe Stelian Fuia în octombrie 2015  la 4 ani de închisoare cu executare însă acesta a contestat sentința iar Înalta Curte de Casație și Justiție i-a micșorat acum cu un an pedeapsa.

Complicii lui – Daniel State – cumnat, Dragoș Alin Paraschivoiu – director la o societate specializată în agricultură, și Constantin Oprișan -executor judecătoresc – au scăpat cu pedepse de câte 3 ani cu suspendare.

ÎCCJ a înlăturat măsura confiscării de la cei patru inculpați a sumelor de câte 60.987,50 lei și a ridicat sechestrul instituit pe bunurile imobile aflate în proprietatea lor și pe conturile bancare ale acestora.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2007), în înțelegere cu State, Paraschivoiu și Oprișan, “a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai – decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitație, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.

Licitație trucată

Licitația a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprișan, la 19 decembrie 2005.

În acest mod, s-au obținut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum și în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoș Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului și nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

Procurorii mai susțin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele.

După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de firmă s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului.

La aceste activități a participat, în calitate de complice, și Dragoș Paraschivoiu, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei.

“Această sumă însă i-a fost virată în cont, la 21 decembrie 2005, de către Stelian Fuia. La 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Dragoș Paraschivoiu în contul executorului judecătoresc Oprișan, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea”, potrivit DNA.

Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.