16 dintre cei 24 de taximetrişti-pirat reţinuţi de poliţişti, arestaţi

Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a emis, miercuri, mandate de arestare pentru 16 dintre cei 24 de taximetrişti-pirat reţinuţi de poliţiştii Capitalei marţi seară, în urma descinderilor din cursul zilei la domiciliile acestora. Amintim că oamenii legii au efectuat percheziţii la 24 de adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu şi Dâmboviţa, la membrii unei grupări de taximetrişti-pirat cercetate pentru infracţiuni cu violenţă. Învinuiţii acostau clienţi în zona Aeroportului “Henri Coandă”, le cereau sume mari de bani la finalul cursei iar dacă refuzau să plătească, îi ameninţau şi îi loveau. 

Există peste 50 de plângeri, dintre care 23 sunt deja probate, iar alte 28 sunt în curs de soluţionare. Una dintre persoanele care a depus plângere a fost tâlhărită de taximetristul care a transportat-o, luându-i peste 2.800 de euro.

Iată adetalii în comunicatul Poliţiei Capitalei: “În urma cercetărilor, polițiștii D.G.P.M.B. au reținut în sarcina membrilor grupării faptul că ofereau servicii de transport neautorizat în zona unui aeroport de lângă București.

Aceștia, prin persoane interpuse, sub pretextul că le oferă un tarif mai mic față de alți prestatori de servicii de transport persoane, ar fi indus în eroare mai mulți pasageri sosiți pe aeroport.

Suspecții transportau persoanele racolate la diferite hoteluri din București sau localități din țară, după care le percepeau sume foarte mari de bani reprezentând costul supraapreciat și nereal al transportului.

Pentru obținerea sumelor solicitate, membrii grupării blocau potențialele victime în interiorul autoturismelor, folosind inclusiv acte de violență fizică, pentru a le determina să plătească sumele cerute.

În urma perchezițiilor efectuate în cursul zilei de ieri de către polițiștii bucureșteni, 24 de persoane au fost depistate și conduse la sediul Poliției Capitalei, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost identificate și ridicate mai multe obiecte și înscrisuri reprezentând mijloace materiale de probă.

Concomitent cu efectuarea perchezițiilor domiciliare, polițiști specializați ai Serviciilor de Investigare a Fraudelor din cadrul D.G.P.M.B., au efectuat verificări la 13 persoane juridice din București și județul Ilfov, pe numele cărora erau înmatriculate autoturismele folosite de suspecți sau deținute în parte de aceștia.

Cu această ocazie au fost constatate două infracțiuni de evaziune fiscală, constând în neachitarea impozitelor cu reținere la sursă în sumă de aproximativ 70.000 de lei, respectiv neemiterea de bonuri fiscale de către o persoană fizică autorizată care presta servicii de taximetrie, aparatul fiscal de la bordul autoturismului verificat nefiind în stare de funcționare.

Cercetările sunt continuate de polițiștii bucureșteni, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie, înșelăciune și de lipsire de libertate, cu 16 dintre suspecți în stare de arest preventiv”.

Acţiunea de destructurare a grupării infracţionale a fost efectuată de poliţiştii de la DGPMB, cu sprijinul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

Tot ieri, polițiști specializați de la Brigada Rutieră au controlat în trafic 113 taximetrişti şi au amendat mai mult de jumătate dintre ei, respectiv 65, cu sume în valoare totală de 11.710 de lei. De asemenea, au reținut 2 certificate de înmatriculare.

Un an de la odioasa crimă a studentei japoneze: criminalul în serie, condamnat pe viaţă, iar poliţistul Ştefănache, 4 ani de închisoare

Toată lumea ştie de ani de zile că Aeroportul Otopeni este zona de racolare pentru taximetriştii-pirat a victimelor care sosesc cu avionul, mai ales cetăţeni străini. Dar până acum, în afară de prinderea criminalului care a ucis o studentă japoneză şi care nu era taximetrist, dar a fost transportat împreună cu victima de către un taximetrist până lângă pădurea Corbeanca, nu s-a întâmplat nimic.

La cercetări – preluate de Parchetul General -, s-a descoperit că ucigaşul era violator şi criminal în serie.

În 7 octombrie a.c., Nicolae Vlad, ucigaşul studentei japoneze Yurika Masuno şi al altor două femei, precum şi violatorul a 7 femei, a fost condamnat definitiv la inchisoare pe viaţă, de judecătorii instanţei supreme, care au respins recursul acestuia asupra sentinţei similare, din martie, a Curţii de Apel Bucureşti.

Totodată, Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Oraşului Otopeni la data comiterii faptelor şi acuzat că l-a favorizat pe criminal, dar într-o altă cauză, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Concret, poliţistul a avut de soluţionat un dosar în care se făceau cercetări legate de faptul că, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2012, Vlad Nicolae a intrat, prin spargerea unui geam, în locuinţa unei femei în vârstă de 75 de ani, imobilizată la pat, care locuia singură, în localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, iar prin exercitarea de violenţe a întreţinut acte sexuale cu aceasta. Cauza investigată de ofiţerul Gică Ştefănache avea ca obiect infracţiunile de viol, violare de domiciliu şi distrugere săvârşite de Nicolae.

Ştefănache a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta în instrumentarea dosarului penal înregistrat la Parchetul Judecătoriei Buftea în care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat că l-a favorizat pe infractor.

Timp de peste 1 an, cele câteva acţiuni ale Poliţiei de depistare a taximetriştilor-pirat la aeroport, demiterea şefului Companiei Aeroporturi Bucureşti şi înfiinţarea unui post fix de Jandarmi chiar în aeroportul internaţional nu au dat eliminat infractorii de la poarta principală de intrare în ţară pe calea aerului.

Reclamaţiile au curs gârlă, dar se dovedeşte acum că organele de anchetă au intrat pe fir şi au adunat probe ce au fost acceptate de instanţă, astfel că prima acţiune de destructurare a filierei de infractori din zona de activitate a taximetriştilor de la Otopeni a avut succes.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.