UPDATE 2! 49 de percheziţii la Omniasig – sediul central şi sucursalele din toată ţara

Procurorii Parchetului General efectuează, astăzi, percheziții simultane la 49 de sedii centrale și sucursale ale societăți de asigurare Omniasig – prectic, în București și în toate județele -, ancheta vizând săvârșirea de către mai multe persoane a unor infracțiuni de abuz în serviciu și de fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală. Directorii companiei sunt suspectaţi că ar fi falsificat circa 1 milion de poliţe de asigurare pentru locuinţe, împotriva dezastrelor.

UPDATE 15 mai: Angajaţii companiei de asigurare au antedatat poliţe de asigurare facultativă, creând aparenţa că respectivele contracte au fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea asigurării obligatorii şi, implicit, a încasării primei de asigurare de 20/10 euro ce îi revenea PAID.

„Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, precizează PÎCCJ.

SRI urmăreşte de ceva vreme fenomenul şi se pare că informaţiile pe care le-a furnizat procurorilor au dus la o descoperire incredibilă: poliţele de asigurări de locuinţe se pare că nu au fost introduse în sistem.

Contravaloarea lor intra în buzunarele directorilor şi doar în caz că asiguratul păţea vreun necaz şi cerea despăgubire poliţa lui era introdusă în sistem.

Ştire în curs de actualizare.

UPDATE: Omniasig precizează, într-un comunicat, că “unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD”.

“Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie”, se mai arată în comunicat.

Totodată, activitatea curentă a Omniasig nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări, se mai spune în document.

Parchetului General informează, într-un comunicat în care nu precizează numele societăţii de asigurări, că la desfășurarea acestor percheziții procurorii beneficiază de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară, fiind angrenați aproximativ 100 de polițiști, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Fraudelor, precum și de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

Reprezentantul IGPR a precizat, într-o scurtă declaraţie de presă, că suspiciunile există în modul de întocmire al poliţelor de asigurare, dar abia după ridicarea documentelor şi analizarea lor poate fi estimat prejudiciul.

„Este un volum foarte mare de lucru pe care îl desfăşurăm în toate judeţele şi sediul central al societăţii de asigurare”, a arătat el, de la sediul IGPR.

Practic, anchetatorii trebuie să verifice 1 milion de poliţe.

Al doilea jucător pe piaţa locală a asigurărilor

Omniasig este al doilea jucător pe piaţa locală a asigurărilor. Cu un capital de 439,6 milioane de lei, compania este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care deţine peste 99% din acţiunile asigurătorului român.

Din luna august 2013, Omniasig a început să distribuie poliţe PAD (poliţă de asigurare împotriva dezastrelor), în urma semnării unui protocol cu PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor).

Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia să încheie poliţă de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale, fie că sunt sau nu acţionar PAID, pot încheia pentru aceste categorii de riscuri asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată care depăşeşte suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

În afară de Omniasig, PAID a semnat protocoale şi cu alţi asigurători şi, începând cu luna august 2013, portofoliul societăţii a crescut constant. Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o lună mai tarziu ajunsese la 423.132 de poliţe.

La finele lui 2013, numărul poliţelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012. La sfârşitul lunii aprilie 2014, PAID avea deja 1,16 milioane de poliţe în portofoliu.

Datele asociaţiei asigurătorilor din România (UNSAR) arată că, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de poliţe în vigoare în clasa de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.

În total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig număra 1,33 milioane de poliţe, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.