A fugit din Senat ca Voiculescu, dar tot n-a scăpat: UDMR-istul Olosz Gergely, condamnat la 7 ani de închisoare

Fostul senator UDMR Olosz Gergely, care a demisionat din Parlament în luna mai a.c., pe modelul lui Dan Voiculescu, pentru a mai trage de timp cu dosarul penal în care era judecat, a fost condamnat, miercuri, la 7 ani de închisoare şi la plata a circa 500.000 de euro, reprezentând şpaga încasată de la 3 oameni de afaceri (care au recunoscut în faţa instanţei că i-au dat şi au scăpat cu închisoare cu suspendare), pe vremea când era şef al ANRE. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa superioară. Gergely a fost deputat UDMR în mandatul 2008-2012 şi a fost reales în decembrie 2012, în funcţia de senator, pe care a ocupat-o însă numai 5 luni, când a demisionat. Drept urmare, dosarul i-a fost mutat de la Instanţa Supremă la Tribunalul Bucureşti. Procesul a avut 5 termene şi a fost judecat în mai puţin de o lună (26 de zile).

Potrivit minutei Tribunalului Bucureşti, Ion Bărcină, cel care a cumpărat influenţa fostului parlamentar, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Ceilalţi 3 complici din dosar – Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Badea – au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a mai decis confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro şi de 400.000 de lei – reprezentând şpaga – şi a menţinut sechestrele asigurătorii.

Amintim că, în 4 octombrie 2012, deputatul (pe vremea aceea) UDMR Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată de direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, alături de 4 reprezentanţi ai unor firme.

El i-a ajutat pe aceştia să obţină contracte oneroase, în schimbul unei şpăgi de peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei, sub forma unor contracte de consultaţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, Olosz Gergely a pretins de la cei 3, pentru sine şi pentru altul, suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.

“Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin”, notează anchetatorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că, în perioada septembrie – noiembrie 2010, a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinându-le lui Olosz Gergely şi complicilor lui, Ion Bîrcină, Costin Iliescu şi Cătălin Stan, precum şi a părţii responsabile civilmente, SC Power Plus SRL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.