Adevărul banilor din dosarul Mircea Băsescu – clanul Bercea Mondial. STENOGRAME

Mircea Băsescu a fost amenințat de membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a le returna suma de bani pe care pretindeau că i-au dat-o pentru ca fratele președintelui să intervină pe lângă magistrați. În rechizitoriul prin care DNA i-a trimis în judecată pe cei 5 membri şantajişti ai familiei lui Bercea Mondial se arată că şi Mircea Băsescu a înregistrat cu telefonul mobil o convorbire purtată în data de 1 noiembrie 2013 cu Florin Anghel, fiul lui Bercea, în cadrul căreia fratele președintelui este amenințat cu moartea. Ulterior, procurorii i-au ascultat telefonul interlopului şi au aflat filiera celor 600.000 de euro pe care interlopii îi cer lui Mircea Băsescu.

Astfel, convorbirile purtate de fiul lui Bercea relevă că, de fapt, familia sa nu i-a dat cei 600.000 de euro lui Mircea Băsescu, ci fostului PDL-ist Marian Căpăţînă, pentru a participa la licitaţia de cumpărare a mijloacelor de producție ale SC Aversa, iar acesta nu a mai restituit toţi banii celor din familia Bercea, ci doar 320.000 de euro.

Returnarea banilor s-a făcut însă în biroul din Portul Constanţa al fratelui preşedintelui, pe care şantajiştii l-au făcut să spună exact ce au dorit ei. Traficul de influenţă s-a consumat, acuză procurorii, şi aceasta pentru că Mircea Băsescu nu a negat că n-ar putea interveni pe lângă instanţele de judecată ca să-i dea o pedeapsă mai mică lui Bercea Mondial.

Avocatul fratelui preşedintelui a declarat astăzi că clientul lui nu a luat niciun ban de la familia Bercea. “De altfel, nici membrii familiei Bercea nu acuză cu i-au dat direct lui Mircea Băsescu bani, ei cer doar bani”, a arătat el.

Primul dosar deja se judecă

Acesta este primul dosar, cel în care Mircea Băsescu a făcut plângere pentru şantaj iar ginerele lui Bercea a fost prins în flagrant în 30 mai a.c., în timp ce lua 10.000 de euro marcaţi cu “ŞANTAJ” de la partea vătămată. Concubina lui, Izaura Anghel, este judecată sub control judiciar, la fel ca fiul său minor de 17 ani, Grinică Ion Anghel.

În acest dosar – instrumentat de DNA Constanţa şi care se judecă la Tribunalul Constanţa -, este inculpat, evident, şi cel care a orchestrat şantajul, din puşcărie, unde ispăşeşte o pedeapsă de 5 ani şi 3 luni pentru complicitate la tentativă de omor, în dosarul în care tatăl lui, Bercea Mondial, a primit 8 ani şi 9 luni pentru tentativă de omor.

Al doilea dosar este în cercetare

Există însă şi un al doilea dosar, în care familia lui Bercea l-au acuzat pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă, şi care se află în cercetare la DNA – structura centrală din Bucureşti.

În acesta, familia Bercea a depus mai multe înregistrări audio şi video cu conversaţii purtate la birou cu Mircea Băsescu, compromiţătoare pentru acesta din urmă şi care au fost luate ca probă atât de procurorii DNA, cât şi de judecătorii Tribunalului Bucureşti, care au dispus arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţînă.

Avocatul interlopilor vrea amestecarea cauzelor

Avocatul şantajiştilor, Pavel Abraham, vrea să amestece dosarele – atât pentru a încurca opinia publică să înţeleagă ce s-a întâmplat de fapt, cât şi pentru a cumula interceptările anchetatorilor cu cele ale interlopilor.

Astăzi, deşi la Tribunalul Constanţa li s-a prezentat inculpaţilor prezenţi – 3 dintre cei 5 membri ai familiei lui Bercea Mondial trimişi în judecată în primul dosar -rechizitoriul procurorilor,  avocatului lor, Pavel Abraham, a dat declaraţii presei referitor la cel de-al doilea dosar, în care i-au deschis dosar penal fratelui preşedintelui. Mai mult, Abraham şi familia interlopilor au scos pe piaţă noi interceptări în cel de-al doilea dosar – care, însă, îi incriminează şi mai mult pe cei şantajişti.

Dar să vedem exact ce scriu procurorii DNA Constanţa în rechizitoriul din primul dosar, ce se judecă la Tribunalul Constanţa:

În primul rând este prezentată înregistrarea făcută cu telefonul de Mircea Băsescu, în 1 noiembrie 2013:

“De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viața ta… toate care mergeau… că mi-ai luat 600.000 euro și nu ne-ai făcut nimic. Să știi de la mine… cum te-oi face… să mă ții minte… toată viața ta (…) că tu banii pe care mi i-ai luat de mine… Păi îți dai seama ce faci? Băi nenicule, nu-ți dai seama ce faci? La toate televiziunile acum…de la București mă duc. De nu te-oi face de râs… în toată țara asta… să audă pe tot globul… ai văzut că nu erau bani… să-l scapi“, îi transmitea Florin Anghel lui Mircea Băsescu.

Dosar clasat de Parchet în 29 aprilie 2014

După această discuție, Mircea Băsescu a sesizat Parchetul de lângă Tribunalul Constanța, unde s-a constituit un dosar penal, care însă a fost clasat în data de 29 aprilie 2014.

Ordonanța de clasare a fost infirmată însă de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, soluție confirmată apoi de către judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Constanța prin încheierea din 4 iunie 2014.

Urmărire penală redeschisă de DNA

După redeschiderea urmăririi penale s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea DNA – Serviciul Teritorial Constanța.

Din data de 2 noiembrie 2013, convorbirile telefonice purtate de Florin Anghel au fost interceptate de organele de urmărire penală.

Pe calea acestui procedeu probatoriu, s-a stabilit că Florin Anghel a discutat cu fiul unor gardieni de la Penitenciarul Colibași, unde era încarcerat tatăl său, dar și cu o altă persoană, cu privire la posibilitățile a-l ajuta pe tatăl său, precum și cu fiul șefului Poliției orașului Drăgănești Olt.

Interlopii îl sunau din închisoare pe Mircea Băsescu

Într-o altă discuție, Fănica Anghel (soția lui Bercea Mondial) îl roagă pe Mircea Băsescu să o ajute pentru a-l angaja pe cunoscutul avocat Gheorghiță Mateuț pentru a-l apăra pe Bercea, arată anchetatorii anticorupţie.

“Inculpata Anghel Fănica și persoana vătămată Băsescu Mircea au discutat și despre avocații care îl asistaseră sau ar fi urmat să îl asiste pe Anghel Sandu, rezultând că persoana vătămată îl recomandase pe avocat din Baroul Constanța: ‘Dar eu v-am trimis la avocat… Acum ce avocați bag eu? Dacă-l bag pe Mateuț a zis că cere 200.000 euro…mi-a zis cineva. De unde iau eu cumetre banii ăștia? Să dau eu banii ăștia, 200.000 euro. Dacă matale…ia-mi-l mata și mie…și poate vorbești cu el și-l iau și eu, îl pun la Bercea…pe Mateuț. Că-i renumit“, se mai arată în rechizitoriu.

27 noiembrie 2013: Vizita interlopilor în port, cu pretenţii pentru Bercea Mondial

Pe 27 noiembrie 2013, Anghel Florin (aflat încă în libertate, întrucât nu fusese condamnat definitiv) și Marius Constantin s-au dus la biroul lui Mircea Băsescu din Portul Constanța Sud Agigea, iar primul îi cere să facă demersuri pentru mutarea lui Bercea Mondial la Penitenciarul Poarta Albă, după care să obțină punerea lui în libertate ori grațierea sa:

“Măcar mută-mi-l mă nene de acolo. Adu-l pe aici pe undeva prin zonă, să nu mai stea prin hingherimea aia acolo că-i belea mare acolo…la recurs…poate să-i dea drumul…că poate să-i dea drumul să se judece în stare de libertate până n-o rezolv definitiv… mă nene dacă dă o grațiere pentru el, de ce să nu-i dea mă mâncați-aș gura ta…tu cunoști, să-i dea o grațiere…ce lu’ acela nu i-a dat, lu’ Solomon…lu’ acela nu i-a dat…ia zi, cum fac? Fac actele de grațiere lu tata? le fac…și ți le aduc lu’ matale în două exemplare”.

Procurorii notează că familia Bercea a dat banii lui Marian Căpățână, care promisese că-i va remite lui Mircea Băsescu, pentru a obține eliberarea lui Bercea Mondial.

Banii nu au ajuns însă la Mircea Băsescu, fiind folosiți de Marian Căpățână pentru a cumpăra societatea Aversa, lucru recunoscut chiar de către Florin Anghel.

Fiul lui Bercea recunoaşte că Mircea Băsescu a fost păcălit de Căpăţînă

“La rândul său, inculpatul Anghel Florin a afirmat că persoana vătămată Băsescu Mircea fusese păcălită de către martorul Căpățână Marian Adrian care luase banii de la el, dar nu îi folosise pentru a obține eliberarea tatălui său ci pentru a-i investi în societatea comercială Aversa. În acest context, inculpatul Anghel Florin a exercitat amenințări cu moartea la adresa martorului Căpățână Marian Adrian: ‘…la pușcărie, de nu-ți bag un cuțit direct în cap, le las leș acolo!’ și i-a reproșat acestuia investirea banilor primiți de la el în activitatea firmei AVERSA : ‘păi tu iei bani de la tata și-i bagi în AVERSA?”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Soţia lui Bercea i-a cerut lui Căpățînă 280.000 euro sau să treacă pe numele ei o casă

În context, Fănica Anghel i-a cerut lui Marian Căpățână să-i restituie de 280.000 euro sau să treacă pe numele ei o casă: “Să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgănești cu toți copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu…Mărienică, să fim înțeleși, mergi cu mine la notar și îmi faci acte pe casa ta…pe tot ce este al tău”.

La rândul lui, Florin Anghel îl amenință și el pe Marian Căpățână: “Dacă nu, să moară familia mea (îl bate pe umăr pe Căpățână) de nu înjunghii pe toți”.

“Mariane, unde e banii? Eu ți i-am dat bani să-i pui la Aversa?”

Totodată, Anghel Fănica s-a arătat nemulțumită că Marian Căpățînă investise banii primiți pentru eliberarea soțului ei în firma Aversa, din discuție rezultând că acesta nu dăduse banii lui Mircea Băsescu:

“Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii atunci!… unde-i banii mei care ți i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui! Da, uite-l!…pe noi ne interesează asta: unde e banii pe care ți i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui…Eu ți-am dat bani să-i dai la Aversa?… Să-mi iei banii și să-i pui la Aversa… Păi dacă tu știai că îmi iei banii și îi pui la Aversa nu trebuia să îmi iei banii, băi”.

Marian Căpățînă a luat cu împrumut de la interlopi 600.000 de euro, în 2011, pentru Aversa

În timpul anchetei, Marian Căpățînă le-a spus procurorilor că, în luna aprilie sau mai 2011, a luat cu împrumut de la Florin Anghel suma de 600.000 euro.

El a precizat că a primit banii respectivi în două tranșe, iar scopul împrumutului a fost acela de a achiziționa mijloacele de producție ale SC Aversa SA, vândute la licitație de către AVAS în cadrul procesului de reorganizare judiciară a societății.

Marian Căpățână a adăugat că nu a primit banii pentru a obține eliberarea din arest a lui Bercea Mondial, că nu a afirmat la nici un moment că ar avea, personal sau prin intermediari, influență asupra vreunui magistrat care ar fi putut să îl pună în libertate pe acesta.

El a mai declarat că i-a restituit lui Florin Anghel suma de 320.000 euro, în perioada mai – iunie 2012, plata fiind făcută în biroul lui Mircea Băsescu din Portul Constanța Sud – Agigea, astfel încât este posibil ca membrii familiei lui Bercea să fi apreciat că banii restituiți lor ar fi provenit de la Mircea Băsescu.

Potrivit propriilor declarații, martorul a câștigat licitația pentru cumpărarea utilajelor Aversa, însă ulterior aceasta a fost anulată printr-o decizie a AVAS.

Abraham l-ar vrea audiat pe Traian Băsescu

Avocatul Pavel Abraham, care îi reprezintă în instanţă pe membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat astăzi, la Tribunalul Constanţa, că va cere conexarea dosarelor şi citarea ca martor a lui Traian Băsescu, deoarece în înregistrările interlopilor apare şi numele “Traian”, dar şi pentru că trebuie să se ştie exact de la el ce informaţii avea preşedintele despre această afacere.

Numai că şeful SRI, George Maior, a arătat ieri, în comisia parlamentară, că “Preşedintele a avut dreptate, SRI nu l-a informat”.

Afirmaţia şefului SRI vine la o zi după ce Traian Băsescu declara acelaşi lucru.

La Camera de Consiliu a Tribunalului Constanţa, inculpaţilor judecaţi pentru şantaj li s-a prezentat rechizitoriul procurorilor, iar apărătorul lor a declarat presei că a solicitat în instanţă ca Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, să fie eliberat din arest preventiv în arest la domiciliu şi, eventual, ”control judiciar cu limită la nivel naţional pentru a-şi putea vizita rudele încercerate”.

Totodată, pentru Izaura Anghel, care este gravidă în luna a 8-a, Abraham a cerut ridicarea controlului judiciar, tot pentru a-şi putea vizita rudele încarcerate, dar şi pentru a se putea prezenta la controlul medical, pentru că în Drăgăneşti (Olt) nu există spital. Izaura a încălcat însă în mod flagrant condiţiile controlului judiciar, ea făcând nenumărate declaraţii acuzatoare la adresa lui Mircea Băsescu şi Traian Băsescu.

Pentru Ghinică Anghel, avocatul a cerut să nu fie luată nicio măsură, aducând ca argumente faptul că acesta este minor, iar ”contribuţia lui este minimă în presupusa faptă de şantaj”.

Abraham: Nu există şantaj…

”În viziunea noastră nu există fapta de şantaj, nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii, latură obiectivă. Sub aspect subiectiv, (inculpaţii – n.r.) au pretins să le fie restituţi banii pe care i-au dat înainte în scopul deja cunoscut. Am solicitat judecătorului la camera preliminară să aibă în vedere şi proba de notorietate existentă, că Tribunalul Bucureşti a reţinut că s-a primit suma de 250.000 de euro de către Mircea Băsescu, deci solicitarea lor nu este una injustă, ci una justă”, a declarat Pavel Abraham.

şi nici ameninţări

Avocatul familiei lui Bercea Mondial a mai spus că din înregistrările prezentate în instanţă ”nu rezultă niciun fel de ameninţare” la adresa fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

De asemenea, Pavel Abraham a spus că va cere ca Traian Băsescu să fie citat ca martor: ”Noi vom solicita această probă şi în dosarul de la Bucureşti, deoarece noi credem că este o chestiune de indivizibilitate, e o infracţiune complexă, iar această cauză nu poate fi judecată separat de cea de la Bucureşti. (…) Deci ele trebuie cercetate împreună”, a conchis avocatul, fost şef al Poliţiei Române în 1996, în Guvernul Ciorbea.

Justiţie la Antena 3

În tot acest timp, campania mediatică împotriva şefului statului – ţinta evidentă a angajaţilor lui Dan Voiculescu, a cărui sentinţă definitivă în dosarul ICA, în care a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare cu executate de către prima instanţă – a atins cote inimaginabile.

Astăzi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată Antena 3 şi pe realizatorii şi invitaţii emisiunilor pe tema scandalului Mircea Băsescu – clanul Bercea Mondial, pentru afirmaţii mincinoase.

Practic, la Antena 3 i-a fost terfelită imaginea publică, prin difuzarea şi comentariile acuzataore în urma declaraţiei făcute presei de Bercea, din duba care l-a dus la audieri la DNA,  prin care interlopul spunea că a dat “aproape 2 milioane de euro atât lui Kovesi, prin şofer, cât şi preşedintelui ÎCCJ, Livia Stanciu”.

Înăuntru la DNA însă, Bercea a refuzat să repete acuzaţia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.