UPDATE 3! Altă şpagă de 1 milion de euro: fostul vicepreşedinte al ANRP, fiul său şi cel care le-a dat banii, ARESTAŢI

Cătălin Dumitru, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) la data faptelor, a fost reţinut astăzi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea, pentru infracţiunile de luare de mită şi spălare de bani, iar fiul său, Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu, pentru complicitate. Primul i-a pretins omului de afaceri Michael Mureşan, în martie 2013, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. Cei trei vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Oradea, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

UPDATE 17 aprilie: Cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată, la Curtea de Apel Oradea, cu propunerea de a se menține arestarea preventivă a lor.  Alţi doi inculpaţi în dosar au fost deferiţi justiţiei, cu propunerea de judecare în stare de judecată. Este vorba despre Daniel-Marin Bran – pentru trafic de influență și spălare de bani – şi despre Vasile-Nicolae Dragoş – pentru spălare de bani și complicitate la trafic de influență.

Totodată, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale inculpaților.

Comunicatul DNA, AICI.

UPDATE 21 martie: Toţi trei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE ora 20.20: Procurorii DNA Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore (începând cu ora 19.00, ziua 20 martie 2014) şi a inculpatului Michael Mureşan, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

În schimbul şpăgii, vicepreşedintele ANRP a promis să își încălce atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Mureşan Michael, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.

În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru a primit de la inculpatul Mureşan, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, se arată în ordonanţa de reţinere emisă de procurori.

“Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile”, precizează DNA.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, inculpatul Mureşan Michael i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios, mai arată procurorii anticorupţie.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA – Oradea efectuează urmărirea penală şi faţă de inculpatul Daniel-Marin Bran, care a fost reţinut pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani în 11 decembrie 2013, precum și față de Vasile Nicolae Dragoş, acuzat de complicitate la trafic de influenţă și spălare de bani.

În instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.