UPDATE 2! Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost ARESTAŢI

Înalta Curte de Casație (ÎCCJ) a decis în această dimineață arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, și a omului de afaceri Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul retrocedărilor ilegale de păduri cu un prejudiciu de 304 milioane de euro. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei doi.

UPDATE 22 decembrie: Andrei Hrebenciuc a fost plasat în arest la domiciliu, prin decizie finală a ÎCCJ.

UPDATE: Arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova (SIF2) şi cu responsabilităţile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv al companiei, potrivit societăţii de investiţii financiare.

“În completarea raportului adresat joi ASF şi luând act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în ceea ce-l priveşte pe Andrei Hrebenciuc, administrator al SIF Moldova, facem precizarea că faptele care au motivat decizia judecătorească nu au legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova şi cu activităţile lui Andrei Hrebenciuc în calitate de adminbistratpr neexecutiv al SIF Moldova”, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova din aprilie 2013.

Andrei Hrebenciuc și Gheorghe Paltin Sturdza au fost duși în arestul IPJ Brașov, acolo unde a venit și Viorel Hrebenciuc. Tatăl care şi-a nenorocit fiul în această afacere oneroasă susţine că totul este o „porcărie” şi că atât timp cât cele 43.000 de hectare de pădure nu au intrat efectiv în posesia lui Sturdza nu există niciun prejudiciu şi nici vinovăţie.

“Ați văzut vreodată o spălare de bani fără bani? Este vorba de o spălare de bani fără bani. Cipru este în Uniunea Europeană, deci offshore-urile sunt legale dacă sunt din Cipru, în Uniunea Europeană, deci nu văd care este problema. Este un contract comercial, civil, nu are nimic de alt uz în el”, a spus Hrebe senior.

Procurorii au dovezi însă că din această suprafaţă de teren urma ca Andrei să primească 12.000 de hectare, drept recompensă. Întreaga tranzacţie s-ar fi făcut printr-un off-shore al acestuia. Andrei nu este tocmai o victimă. El este asistent universitar la ASE – pe lângă calitatea de membru al CA al SIF Moldova -, astfel că ştia foarte bine în ce intră.

În aceste două calităţi pe care le deţine, Andrei Hrebenciuc nu este obligat să îşi depună declaraţia de avere, chiar dacă este plătit cu bani de la stat. Astfel, tatăl său – până mai ieri vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor -, ar fi putut ascunde venituri obţinute pe căi oneroase.

Grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani

Procurorii DNA îl acuză pe Andrei Hrebenciuc de 3 tipuri de infracţiuni:

– constituire de grup infracțional organizat

– complicitate la trafic de influență

– spălare de bani în dosarul de corupție privind retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier.

Începând cu 24 iunie 2013, împreună cu inculpații Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), care urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

“În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu suspecții Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Prețul tranzacției, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piață, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, arată DNA.

Anchetatorii mai spus că Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic pe Majura Limited, cu sediu social în Cipru, persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

“Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență. Toate persoanele implicate cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, mai arată DNA.

Agenda lui Sturdza i-a dat de gol

Din examinarea agendei pe anul 2013, ridicată de anchtatori în urma percheziţiilor de miercuri de la domiciliul lui Paltin Sturdza, rezultă că în data de 18 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza a purtat o discuţie cu Dan Bengescu, iar acesta din urmă s-a obligat să pună în posesie un lot în 35 de zile, dar a spus că vrea contract pe toată suprafaţa.

A doua zi, în data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc la un hotel, în agenda fiind făcute următoarele notări: “Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase”.

Despre întâlnirea din ziua următoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Braşov, Sturdza a notat: “La Romantic cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”.

În data de 21 aprilie 2013, la un hotel din Bucureşti, Sturdza s-a întâlnit din nou cu Viorel Hrebenciuc, notând “Vorbit cu Hrebe la hotel….OK, iar seara, la masă acasă cu Adamii cu Mirela discutat şi redactat contract Bengescu”.

Înainte de expirarea termenului din 15 iunie 2013, în data de 13 iunie 2013, Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Prodan şi Dan Bengescu, notându-şi în agendă că s-a căzut la o înţelegere, făcându-se astfel referire la actul adiţional cu urma să fie încheiat în data de 1 iulie 2013.

În data de 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit Viorel Hrebenciuc pentru intervenţiile sale, Paltin Sturdza a avut o întâlnire în Braşov cu Viorel şi Andrei Hrebenciuc. La respectiva întâlnire s-a stabilit încheierea unui contract cu o societate comercială care aparent nu are vreo legătură cu familia Hrebenciuc, notează procurorii.

La data de 1 iulie 2013, prin actul adiţional autentificat, a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, societatea Reşedinţa Vârstnicilor, cu sediul în Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.