Angajații Dacia Mioveni au ieșit din nou în stradă pentru Autostrada Sibiu-Pitești. CNADNR: Revizuirea SF, gata în decembrie

Peste 10.000 de angajați ai Dacia Mioveni au ieșit din nou în stradă pentru Autostrada Sibiu-Pitești, însă CNADNR le spulberă speranțele: în prezent nu a fost decisă nici măcar varianta de traseu iar revizuirea SF va fi gata ”până la 15 decembrie 2016, conform programului”.

Astfel, licitația pentru constructor va putea fi lansată abia în 2017 iar lucrările efective vor începe în 2018.

De altfel, chiar CNADNR spune că data estimată pentru dare în trafic a tronsonului de autostradă finanțat prin POIM este anul 2021. Conducerea companiei se laudă însă că a supus dezbaterii publice ”pentru prima dată un proiect de infrastructură rutieră la faza de SF privind alegerea variantei opțime de traseu”.

”Acest demers a avut drept scop cunoaşterea şi eliminarea eventualelor probleme de mediu, geomorfologiei terenului, areheologice, care ar putea conduce la modificări ale proiectului. Astfel, în acest sens au fost organizate de către CNADNR dezbateri publice în cele trei județe interesate cu privire la acest subiect. Dezbaterile publice s-au desfășurat la sediul consiliilor judetene după cum urmează: CJ Valcea – 23.11.2015, CJ Arges – 26.11.2015, CJ Sibiu – 03.12.2015”, se arată în comunicatul remis redacției.

După selecția alternativelor de traseu, varianta optimă va rezulta ”în urma Analizei Multicriteriale, în baza criteriilor aplicate variantelor studiate, respectiv criterii tehnice, de mediu, socio-economice și financiare”.

”În urma ședințelor de lucru dintre reprezentanții JASPERS/CNADNR și Proiectant au fost agreate, de principiu, următoarele:

  • analiza unei game largi de alternative de traseu prin studiul aferent Etapei I a Analizei Multicriteriale;
  • analiza variantelor de traseu rezultate după finalizarea Etapei 1, prin metodologia Etapei a II-a Analizei Multicriteriale. Proiectantul urmează să elaboreze studiul în baza acestei metodologii pentru alegerea alternativei optime de traseu”.

Proiectarea și execuția lucrărilor pentru Autostrada Sibiu-Pitești vor fi demarate după finalizarea Studiului de Fezabilitate.

Contractul de lucrări pentru“Autostrada Sibiu – Pitești” va fi finanțat din POIM 2014 – 2020, data estimată pentru dare în trafic a tronsonului de autostradă fiind anul 2021, mai precizează CNADNR.

”Având în vedere că Autostrada Sibiu – Pitești este principalul proiect de infrastructură,  la nivelul CNADNR s-a decis constituirea colectivului de lucru – Unitatea de Implementare pentru Revizuirea/Actualizarea Studiu de Fezabilitate pentru “Autostrada Sibiu-Pitești” în cadrul căreia au fost desemnați 18 angajați ai CNADNR de diferite specialități în domeniu, ce vor urmări procesul de realizare a studiului de fezabilitate și în mod special realizarea studiilor de specialitate la nivel de detalii, astfel încât studiul de fezabilitate să respecte standardele de calitate impuse de U.E.”, se mai arată în comunicat.

Cât despre protestul angajaților de la uzina Dacia din Mioveni, amintim numai că este al treilea în ultimii 3 ani pe acest subiect. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.