Asigurarea medicala de calatorie – mit sau realitate?

Fie ca este vorba despre o asigurare medicala de calatorie in strainatate, fie ca este vorba despre o asigurare casco, ne dam seama de importanta ei doar in momentul in care avem nevoie de ea.

De cand asigurarea medicala de calatorie nu mai este obligatorie, multi dintre noi ne intrebam daca ne este cu adevarat utila sau sunt doar bani aruncati pe fereastra.

Totul incepe in fata agentului de turism de unde achizitionam pachetul turistic. La indrumarea lui si sub efectul euforiei ca, in sfarsit, plecam in concediul mult asteptat, ne cumparam si o asigurare medicala. Ce mai conteaza 10-20 de lei pe langa cele cateva sute de euro cheltuite pe pachetul turistic?

Agentul intocmeste polita cu buletinul in fata, de cele mai multe ori fara a fi puse prea multe intrebari legate de programul de asigurare, respectiv suma asigurata, iar viitorul asigurat semneaza „ca primarul“, caci gandul lui este deja pe plaja si, oricum, lui nu i se poate intampla nimic!

O asigurare medicala de calatorie reprezinta un contract intre societatea de asigurare si persoana care calatoreste in strainatate si care a incheiat o astfel de asigurare. Ca orice contract, persoanele asigurate au drepturi, insa au si obligatii. Putini sunt asiguratii care citesc conditiile de asigurare anexate politei de asigurare, iar si mai putini sunt aceia care se conformeaza acestora. Asiguratii considera ca totul li se cuvine, ca doar au platit suma de 10-20 lei pentru cele 7-14 zile asigurate.

Afectiunile cronice nu sunt incluse

Potrivit specialistilor in domeniu, multi dintre asigurati uita sau nu stiu ca societatea de asigurare acorda despagubire pentru cheltuielile medicale de urgenta ca urmare a unor imbolnaviri subite care pun in pericol viata asiguratului si folosesc polita de asigurare pentru afectiuni cronice sau preexistente, simple dureri sau, de ce nu, pentru a testa daca diagnosticul pus de medicul din Romania este acelasi cu cel pus de un medic din strainatate (occidental).

Este bine de stiut ca majoritatea societatilor de asigurare din Romania au conditiile de asigurare asemanatoare. Ei cer asiguratilor: sa anunte societatea in timp util si sa depuna documentele in termenul stipulat in conditiile de asigurare.

Exista situatii care duc la anularea politei de asigurare, una dintre acestea fiind cazul in care polita se incheie ulterior inceperii calatoriei.

O alta greseala des intalnita este faptul ca multi dintre asigurati, necunoscand conditiile de asigurare, considera ca li se cuvine despagubirea unor cheltuieli de alt gen decat cel medical sau pentru evenimente produse pe teritoriul unor tari neincluse in spatiul acoperit prin asigurare.

Toate aceste probleme sunt urmari ale selectarii subiective a informatiilor sau, pur si simplu, ale neinformarii.

Atentie la Turcia si Grecia!

Conform datelor pe care le-am primit din partea celor care activeaza in domeniul asigurarilor medicale de calatorie, furnizorii de servicii medicale din Turcia si Grecia si, mai nou, din Bulgaria, se intrec cu gluma cand vine vorba despre un asigurat strain. Incepand cu preturile practicate de medici si incheind cu serviciile medicale, totul este o bataie de joc.

Cu fiecare an care trece, se pare ca turcii si grecii devin tot mai inventivi si mai periculosi. Determinati fiind de faptul ca sezonul estival este cel care le asigura venitul pentru intregul an, recurg la tot felul de tertipuri. “Au inceput timid, prin a trece un al doilea consult care nu a avut loc niciodata. Vazand ca societatile de asigurare nu dorm si au un bun contact cu asiguratii, au inceput sa puna asiguratii sa completeze si sa semneze foaia de consultatie in alb. In scurt timp, asiguratii se trezesc acasa cu facturi enorme si cu somatii de plata a unor servicii de care nu au beneficiat. Aceasta categorie este cea mai fericita, pentru ca exista si categoria de asigurati tinuti ostatici, asigurati carora li se ia pasaportul sau cartea de identitate, nefiind eliberati decat la insistenta consulatelor sau in urma achitarii sumelor fabuloase”, ne-au explicat specialistii.

O alta categorie de asigurati este aceea a „asiguratilor intreprinzatori“, cei care sunt pregatiti sa se dea drept bolnavi si care bat palma cu doctorul. Acesta trece pe factura o suma care variaza intre 40 si 100 euro, in functie de diagnostic, bani pe care ii recupereaza de la societatea de sigurare, asiguratului revenindu-i 10-20 de euro (pentru suveniruri). Asiguratii care recurg la astfel de practici nu realizeaza insa ca fapta lor este una cu conotatie penala, iar societatile de asigurare au ani buni de experienta in spate, detectand astfel de cazuri.

In concluzie, nu este indeajuns sa fii asigurat, trebuie sa fii si bine informat, asigurarea medicala de calatorie in strainatate nefiind utila decat celor care sunt atenti atunci cand achita polita.

Cristina TOBESCU

cristina.tobescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.