Bani europeni pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chişinău

Uniunea Europeană (UE) a acordat Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru extinderea proiectului gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. În acest fel, va fi asigurată alimentarea cu gaze naturale a capitalei, în cazul în care Rusia va sista livrare de gaze către Chișinău. UE va face plata către Republica Moldova în 2015, așa cum a precizat ministerul moldovean într-un comunicat de presă, anunță Ministerul român al Economiei. Lucrările vor fi gata în 2-3 ani.

Victor Ponta și Iurie Leancă au inaugurat pe 27 august gazoductul Iași-Ungheni. Cu o lungime de 43 km, conducta are o capacitate de 1,5 până la 2 miliarde mc de gaze naturale pe an şi va livra, pentru început, 50 de milioane mc de gaze naturale pe an.

Gazoductul se opreşte în prezent la Ungheni, un orăşel cu. Un al doilea tronson al gazoductului, cu o lungime de aproximativ 100 km, urmează să fie construit între Ungheni, aproximativ 35.000 de locuitori, până la Chişinău, capitala moldoveană, în următorii 2-3 ani.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

UE oferă susţinere financiară pentru reformarea întregului sector energetic al fostei republici sovietice. Transferul la bugetul de stat al celei de a treia tranşe a programului, în valoare de 11,6 milioane de euro urmează să aibă loc în această toamnă, precizează ministerul.

Prin intermediul acestui program, demarat în 2011, Comisia Europeană (CE) a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de eur. (M.S.)

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.