UPDATE 6! Baronul Bunea Stancu, ridicat de acasă cu mascaţii. Percheziţii şi la CJ Brăila

Procurorii DNA au descins în această dimineaţă la ora 6.00 la domiciliul preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, de unde au ridicat mai multe documente, o unitate de calculator dar şi pe el, escortându-l la sediul instituţiei unde lucrează şi unde se fac percheziţii în biroul său şi al altor angajaţi. Anchetatorii au probe că baronul PSD de Brăila a acordat preferenţial contracte pe bani publici unor firme controlate de el, prin interpuşi, pentru lucrări de deszăpezire, reparaţii de drumuri şi achiziţii la spitale. Prejudiciul estimat până în acest moment este de 3 milioane de euro, Bunea Stancu fiind acuzat de abuz în serviciu şi de conflict de interese, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

UPDATE 8 august: Bunea Stancu a fost reţinut şi el de procurorii DNA, în noaptea de joi spre vineri în jurul orei 3.00, şi va fi prezentat astăzi Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă.

În dosar mai sunt urmăriţi penal 5 funcţionari publici, 2 administratori de firme şi 3 diriginţi de şantier.

UPDATE ora 23.30: Mija şi Moisiu au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi mâine instanţei, cu procupere de arestare preventivă.

UPDATE ora 20.20: Bunea Stancu a fost dus și el la audieri la DNA Galaţi. 

UPDATE ora 18.00: Florin Mija a fost dus la audieri la DNA Galați, după ce, anterior, a fost ridicat în acest scop și Nicolae Moisiu, șeful de la Achiziții publice.

UPDATE ora 14.15: Mascaţii au început să încarce în dubă saci cu documente de la sediul CJ Brăila, astfel că în curând vom afla unde va fi dus la audieri Bunea Stancu – la DNA Bucureşti sau la sediul teritorial al DNA. 

UPDATE ora 13.20: Florin Mija (PSD), vicepreşedintele CJ, a fost adus cu mascaţii la sediul instituţiei, de pe litoral, unde se afla în concediu. 

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că procurorii efectuează percheziţii domiciliare în 4 locaţii din municipiul Brăila, ceea ce înseamnă că mascaţii au descins şi la interpuşii baronului Bunea Stancu.

Trebuie precizat că anchetatorii deţin deja probe solide atunci când fac o percheziţie, iar la această măsură apelează în momentul când trebuie să ridice contracte în original şi unităţi de calculatoare – cazul descinderilor la instituţii – şi sume de bani, înscrisuri şi alte documente probatorii, când merg acasă la învinuiţi.

Redăm integral comunicatul remis de DNA, deocamdată, cu precizarea că preşedintele CJ Brăila va fi dus la audieri – deocamdată nu se ştie dacă la sediul teritorial al DNA sau dacă va fi adus în Bucureşti – iar spre seară DNA vface publice şi acuzaţiile ce i se aduc acestuia şi complicilor săi:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2009-2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local.

În cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate un număr de 4 percheziții domiciliare în locații situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.  

3 firme deţin monopolul contractelor cu statul

Potrivit unor surse judiciare, SC Tancrad SRL Galați, SC Tancrad Construct SRL Brăila și SC Concivia SA Brăila sunt firmele care dețin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, graţie modului în care se organizau procedurile de achiziție publică. Astfel, ele erau singurele firme care reuşeau să participe și câștigau contractele cu statul, pe plan local și județean.

Bunea Stancu este, în mod indirect, acționar la SC Concivia SA, mai susţin sursele citate

Procurorii au reținut că, în situația în care existau alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau “anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor.

În cazul unui contract privind lucrări de întreținere curentă pe timp de iarnă (2009-2010) a unor sectoare de drumuri județene, procedura de achiziție a fost declanșată în octombrie 2009însă a fost anulată de două ori, după ce, de fiecare dată, s-a înscris aceeași firmă.

Ulterior, după ce la 14 decembrie 2009 ANM a emis atenționări Cod Galben de ninsori inclusiv pentru județul Brăila, a două zi fost organizată o nouă procedură de achiziție, însă cu negocierea prețului, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, și invitate la negocieri SC Tancrad Construct Brăila și SC Concivia SA Brăila.

În aceeași zi s-au depus ofertele de către firmele invitate, comisia de evaluare hotărând atribuirea contractelor pentru cele două loturi, la prețuri mult mai mari decât cele ofertate anterior, când s-au anulat licitațiile.

Avere: 3 case, un apartament, 7 terenuri, 4 depozite bancare, un spaţiu comercial

Potrivit declaraţiei de avere completată în aprilie 2014, Gheorghe Bunea Stancu deţine următoarele bunuri:

  • 7 terenuri intravilane în municipiul Buzău, în suprafaţă totală de peste 11.500 mp
  • un apartament
  • 3 case de locuit
  • un spaţiu comercial de 242 mp
  • bijuterii în valoare totală de 13.000 de euro, cele mai multe anchiziţionate în perioada 1974 – 2005, restul fiind din perioada 2005 – 2013
  • 4 depozite bancare, două din anul 2009, la BCR Brăila, de câte 61.705, 75 lei, unul tot la BCR Brăila din 2004 în valoare de 746.492, 85 şi unul la Unicredit Ţiriac Bank, în valoare de 735.986, 74, din anul 2012.
  • acţiuni la Bursagrirom SA Brăila (62,5%) şi la 5 SIF-uri: SIF Banat Crişana (2.643 acţiuni), SIF Moldova (12.565 acţiuni), SIF Transilvania (3.475 acţiuni), SIF Muntenia (16.132 acţiuni) şi SIF Oltenia (4.477 acţiuni)
  • 55.356 de lei – indemnizaţia de preşedinte al CJ Brăila în ultimele 24 de luni
  • soţia sa, Gheorghe Bunea Tanţa, este educatoare la o grădiniţă din municipiul Brăila şi a obţinut un salariu de 26.044 lei
  • Bunea Stancu a mai obţinut 540 de lei ca indemnizaţie de la Comisia pentru Autorizarea Împrumuturilor.

Alte două procese

Nu este primul dosar de corupţie deschis de DNA lui Bunea Stancu: el a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Ioan Niculae – în prezent urmărit penal şi de DIICOT, după ce şi-a înstrăinat averea pe care i se pusese sechestru -, pentru că şi-a folosit funcţia pentru a obţine 1 milion de euro de la acesta din urmă pentru a sponsoriza campania prezidenţială din 2009 a lui Mircea Geoană. O primă instanţă l-a achitat, însă procesul continuă.

În 14 februarie a.c., preşedintele CJ Brăila a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), instanţa respingându-i ca neîntemeiată cererea de anulare a raportului prin care ANI a constatat conflictul de interese în care acesta s-a aflat când a semnat contracte între CJ şi două cluburi sportive la care el este acţionar majoritar. Acum se judecă la Instanţa Supremă.

Ponta: Baron PSD, meserie periculoasă 

La începutul lunii aprilie a.c., după arestarea preventivă a baronului PSD de Mehedinţi, preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PSD i-au convocat la Braşov, la raport, pe prim-ministrul Victor Ponta şi pe vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta din urmă, el însuşi cu dosar trimis în justiţie de DNA, pentru fraude la referendum, şi-a exprimat atunci îngrijorarea faţă de faptul că 8 preşedinţi de CJ aleşi din rândul acestui partid sunt anchetaţi de DNA, pentru corupţie.

Ponta nu a venit la apel, dar în preziua reuniunii şi-a umflat muşchii, declarând public că preşedinţii de CJ sunt cei mai votaţi şi se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor. El a admis atunci că şefii de judeţ au o „meserie periculoasă”, pentru că sunt „ţintă pentru procurori”.

8 puşcăriabili PSD

PSD are în prezent 8 puşcăriabili: pe Bunea Stancu (CJ Brăila), Nicuşor Constantinescu (CJ Constanţa), Ion Prioteasa (CJ Dolj), Adrian Duicu (CJ Mehedinţi), Marian Oprişan (CJ Vrancea), Constantin Nicolescu (fost preşedinte al CJ Argeş), Mircea Cosma (liderul PSD de Prahova) şi Ion Stan (fost şef PSD de Dâmboviţa).

O zi mai târziu, când încă nu apăruseră stenogramele în care baronul de Mehedinţi îşi trafica influenţa chiar din Cancelaria Prim-Ministrului României, Victor Ponta a declarat că nu se dezice nici de Duicu, nici de Prioteasa, dar i-a avertizat pe baroni că vor mai exista “probleme” cu justiţia până la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În 29 iunie au apărut în dosarul lui Duicu noi stenograme, în care procurorii DNA arătau că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost chemat de premier la Palatul Victoria ca să-i spună Duicu unde să-l numească pe Ponea şef la IGPR.

Ulterior au mai apărut în presă stenograme din dosar, cu o convorbire telefonică în care Duicu i se lăuda lui Ponea cât a stat şi ce a făcut el “în Birou’ Oval” – adică în cancelaria lui Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.