UPDATE 2! Baronul PSD Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în LIBERTATE

Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, care va rămâne sub control judiciar. El este acuzat de săvârşirea a 24 de infracţiuni, printre care refuzul de a pune în aplicare 9 hotărâri judecătoreşti şi interzicerea Curţii de Conturi de a efectua 3 controale. Baronul PSD s-a comportat, astfel, ca un stăpân pe banii publici şi, mai grav, a produs un prejudiciu statului de peste 30 de milioane de euro. Acum invocă o boală incurabilă ce nu i-ar permite regimul de detenţie, dar nu s-ar gândi în ruptul capului să renunţe la funcţie şi să-şi vadă de sănătate. În ajutor i-a sărit primarul Radu Mazăre, care îi acuză pe procurori că îi aplică lui Constantinescu un tratament inuman, când acesta “mai are două luni de trăit”. La fel se spunea şi despre Omar Haissam, în 2006, iar de atunci au trecut 8 ani.

UPDATE 25 martie: Judecătorul Raul Alexandru Nestor de la Tribunalul București a respins cererea arestare preventivă motivând că inculpatul suferă de “cancer de prostată cu risc ridicat care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiații și terapie cu hormoni”, potrivit unei scrisori medicale a unui spital din SUA.

Totodată, magistratul arată în motivarea sentinţei că într-un alt dosar penal pe care acesta îl are la DNA este cerută o expertiză medicală iar el nu are nicio competență în a o grăbi. 

La ieşirea din sala de judecată, verva cu care Constantinescu i-a înfierat pe anchetatori arată că baronul se ţine încă bine: “În dosar sunt numai aberaţii, astăzi s-a făcut dreptate pentru mine”.

Nu acelaşi noroc a avut şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile din care una a petrecut-o deja la Secţia Cercetări Penale din Poliţa Capitalei.

Ambele sentinţe pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti – evident, de DNA în cazul lui Nicuşor Constantinescu şi de şeful Regiei Judeţene de Drumuri, pentru a fi cercetat în libertate.

UPDATE: Iată ce a declarat baronul de Constanţa la ieşirea din sala de judecată:

“Eu cred că s-a făcut dreptate, în sfârșit, vizavi de această măsură abuzivă pe care a luat-o DNA București, aceea de a mă percheziționa cu mascații de ieri dimineață începând de la șapte și jumătate, de a-mi da mandat de aducere cu sirene până la București, de a-mi da mandat de reținere pentru 24 de ore aici la DNA, deci toată procedura era pregătită dinainte, atât pentru mine, cât și pentru directorul RAJDP Gâmbuțeanu”, a declarat Constantinescu la ieșirea din sala de judecată.

El a admis că a invocat în faţa instanţei și starea de sănătate, după ce procurorii DNA – Structura Centrală au ignorat acest lucru deși el a depus o copie după documentele și analizele privind diagnosticul de cancer la prostată. Acum, Constantinescu spune că va trebui să ceară din nou la DNA aprobarea să plece pentru a se trata în străinătate, deoarece are interdicția de a părăsi România.

Baronul PSD susţine că a fost reţinut de procurorii DNA în urma unor “interpretări abuzive” ale corespondenţei şi că nu a refuzat niciodată controalele Curţii de Conturi.

“Abia seara, la ora 17,00, am aflat care sunt așa-zisele abuzuri în serviciu. Așa-zisele refuzuri ale Curții de Conturi au fost interpretări abuzive ale unor corespondențe care s-au făcut între Regia de Drumuri, Consiliul Județean și Curtea de Conturi. Luaţi decizia preşedintelui Curţii de Conturi din 2012, domnul Văcăroiu, care a reprogramat controlul la RAJDP Constanţa, şi faptul că la Constanţa, în permanenţă când s-a controlat activitatea ordonatorilor de credite, nu s-a găsit niciun fel de ilegalitate, nici în 2010, nici 2011, nici în 2012, nici în 2013″, a mai spus el.

Referitor la denunţătorul din dosarul în care a fost reţinut – preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Marian Turbatu -, preşedintele CJ Constanţa susţine că “este singurul investitor din România căruia i-am eliberat, în 2007, şi certificat de urbanism, şi autorizaţie de construcţie pentru un parc eolian, fără să-i pretind absolut nimic. Dacă nu voiam să i-l eliberez, nu îl eliberam”.

Președintele CJ Constanța a precizat că a fost reținut pe nedrept pentru 24 de ore de procurorii anticorupție, deoarece nu reprezintă un pericol social.

“Am stat pe nedrept în arest pentru că eu nu reprezint pericol social, eu sunt reprezentantul a 750.000 de cetățeni care m-au votat de trei ori în județul Constanța și în Dobrogea. Această înjosire și jignire a mea este gravă și pentru că este făcută și pentru cei care m-au ales în trei mandate”, a mai spus el.

24 de fapte de corupţie, într-un nou dosar

Nicuşor Constantinescu a fost ridicat ieri de la domiciliu – unde se află sub control judiciar într-un alt dosar de corupţie – şi adus la Bucureşti la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar după audiere a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind prezentat astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

El este acuzat de săvârşirea a 24 de fapte de abuz în serviciu – 21 contra intereselor persoanelor şi 6 contra intereselor publice.

Omul de afaceri Marian Turbatu, de profesie avocat şi având cetăţenie germană, a declarat la Realitatea TV că a câştigat peste 30 de procese intentate lui Constantinescu dar că acesta nu a pus în aplicare sentinţele judecătoreşti. Abia luna trecută, după ce DNA a declanşat urmărirea penală împotriva preşedintelui CJ Constanţa într-un prim dosar, acesta a acceptat să semneze 6 certificate de urbanism solicitate de omul de afaceri în urmă cu 6 ani şi pentru care avocatul a obţinut sentinţe definitive.

Baronii nu suportă detenţia

Arestarea preventivă a unui şef de Consiliu Judeţean ar fi fost un precedent, după ce baronul PSD de Argeş, Constantin Nicolescu, a scăpat de arest făcând infarct, dar aceasta nu l-a împiedicat să candideze pentru un nou mandat, la fel ca baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma, adus cu perfuzia în sala de judecată – perfuzie pe care i-a ţinut-o chiar şeful Serviciului Ambulanţă Prahova. Ei s-au îmbolnăvit de inimă imediat ce au picat în mâna DNA.

Un alt baron PSD, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, nu s-a îmbolnăvit încă, dar nici DNA nu a cerut arestarea lui preventivă.

Ion Stan, fost baron PSD de Dâmboviţa, a fost trimis în judecată de DNA tot pentru corupţie şi tot în stare de libertate. Solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Stan a fost respinsă prin vot, în 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputaţilor.

Baronul de Constanţa vrea la tratament în străinătate

Boala lui Nicuşor Constantinescu a fost făcută publică în ianuarie, când procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui într-un alt dosar penal, pentru infracţiuni similare – 6 fapte de abuz în serviciu, pentru care anchetatorii au început urmărirea penală în 15 ianuarie a.c..

Atunci, printr-un comunicat remis de CJ Constanţa, baronul PSD a cerut parlamentului desfiinţarea DNA.

Fiind lăsat în libertate dar cu interdicţia de a părăsi ţara, Constantinescu a primit permisiunea DNA Constanţa să meargă să se trateze în SUA. Însă termenul de graţie i-a fost dat pentru numai două săptămâni, astfel că acesta a revenit în ţară la sfârşitul lui ianuarie.

Acum, baronul PSD spune că va cere din nou permisiunea să părăsească ţara pentru a se trata în străinătate.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.