Băsescu: Prea multe arestări doar pe denunțuri. Kovesi: Cătușele nu au fost inventate de DNA

Fostul președinte Traian Băsescu acuză că se fac prea multe arestări preventive doar pe baza unor denunțuri, însă procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că modul în care se face încătușarea unei persoane este stabilit prin regulamente polițienești iar „cătușele nu au fost inventate în 2015 și nu au fost inventate de DNA”.

Băsescu a scris ieri pe pagina sa de Facebook, referitor la „modul de a face justiție în ultimele 6 luni al unor procurori” DNA, că „pot fi văzuți inculpați condamnați de televiziuni înainte de a fi judecați, în baza denunțurilor și a delațiunilor din dosare date “pe surse” chiar de procurori, inculpați încarcerați înainte de a fi judecați pentru a-i zdrobi psihic și pentru a le diminua șansele la apărare”.

El a amintit că în timpul mandatului său au fost condamnați fără a sta o zi în arest preventiv Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Ioan Avram Mureșan, Decebal Traian Remeș, Codruț Sereș, Zsolt Nagy și Relu Fenechiu.

Iată întreaga postare:

basescu justitie 1 basescu justitie 2

Replica nu a întârziat să vină din partea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Într-un interviu acordat ieri cotidianului România Liberă, ea spune:

„Cătușele nu au fost inventate în 2015 și nu au fost inventate de DNA. Încătușarea persoanelor nu este o activitate care ține de procuratură. Noi suntem procurori. Nu noi decidem acest lucru”.

„Modul în care se face încătușarea unei persoane este stabilit prin regulamente și ordine ale ministrului de Interne, ale șefului Poliției Române, sunt regulamente polițienești pe care polițiștii noștri din DNA le respectă și le aplică. Eu pot să răspund pentru ce se întâmplă în interiorul instituției”, a adăugat ea.

În opinia sa, cătușele au devenit o problemă din momentul în care s-au filmat persoanelor care ies din DNA pentru a fi duse în arestul Poliției Capitalei.

“Dar sunt și persoane care au fost filmate încătușate și la Înalta Curte, și când intră sau ies din arestul Poliției, când sunt duse la tribunal, la Curtea de Apel. Din păcate, toată lumea vorbește despre toate cele care ies încătușate din DNA. Nu noi am făcut regulile, noi doar le aplicăm, prin polițiștii care lucrează cu noi. Sunt reguli foarte clare, când se pun cătușele, de ce se pun cătușele, cum se pun cătușele”, a argumentat Kovesi.

„Nu avem noi căderea să stabilim cum trebuie făcută escortarea, care sunt condițiile de securitate pentru a transporta un reținut sau un arestat. Dacă există un regulament în vigoare, noi îl respectăm. La fel, dacă CSM stabilește un alt mod de comunicare publică, noi îl respectăm. Nu stabilim noi azi punem cătușe, mâine nu punem cătușe”, a insistat Kovesi.

Avalanșă de arestări preventive

Despre avalanșa de arestări preventive din acest an șefa DNA s-a ferit să vorbească, făcând doar referire la anii trecuți:

„În 2014, din 7.147 de persoane arestate numai 178 erau arestate doar în dosarele DNA. Deci dacă ar fi să o spun în procente, 2,49% din arestații din 2014 erau arestați în dosarele DNA. Dacă ne raportăm la anul anterior, la 2013, au fost 155 de arestați. Practic în 2014 a crescut numărul arestaților DNA cu 23 de persoane. Nu e mult”.

Folosirea denunțătorilor

Referitor la valul de critici privind ­modul în care DNA se folosește de denunțători, Kovesi susține că „niciun dosar  făcut de DNA nu se bazează doar pe denunțuri sau pe interceptări”.

”Ca regulă, nu există condamnări date pe un singur mijloc de probă. Nu există o regină a probelor în procedura penală românească. Nici măcar recunoașterea faptelor de către suspect nu îți ajunge pentru a obține o condamnare sau pentru a trimite pe cineva în judecată. Chiar și dacă persoana pe care o cercetezi recunoaște faptele  trebuie să o coroborezi cu celelalte probe din dosar. Există dosare în care nu avem interceptări, de exemplu dosarele ANRP. Într-un dosar dacă avem interceptări, acele interceptări trebuie coroborate și cu alte probe.

La fel ca și denunțurile. Am văzut în spațiul public foarte multe discuții despre denunțători, că vine un denunțător, face un denunț și gata noi arestăm persoane. Noi nu arestăm persoane doar pe baza unui denunț.  Avem foarte multe denunțuri care nu au finalitate, nu îți permit să ajungi la o trimitere în judecată. Nu ai cum să dovedești  fapta”.

Coldea nu are birou la DNA

Despre speculațiile din presă potrivit cărora ar avea un birou la DNA Florian Coldea, prim-adjunctul SRI și la un moment dat șeful interimar al Serviciului, Kovesi a negat vehement:

„Nu. Nu există așa ceva. Oricum avem o problemă cu birourile pentru procurori. Unii stau îngrămădiți cu polițiștii  pentru că avem o problemă de spațiu. Este exclus ca o persoană din afara instituției să aibă”.

Șefa DNA a spus că nici ea nu are birou la SRI: „Nu am birou la SRI, nimeni din SRI nu are birou aici”.

Întrebată cât de des vine Coldea ­la ea, Kovesi a spus: ”Cred că ne-a vizitat în doi ani de patru, cinci ori. Împreună cu colaboratori de ai săi”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.