Casa de expeditii

Monografie contabila privind transportul intracomunitar de bunuri

Transportul intracomunitar de bunuri este reglementat de art. 133 alin. (2), lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pct.15 din normele date in aplicarea acestui articol, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestui articol, prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri pentru care:

– locul de plecare si locul de sosire sunt situate in doua state membre diferite sau

– locul de plecare si locul de sosire sunt situate in acelasi stat membru, dar transportul este efectuat in legatura directa cu un transport intracomunitar de bunuri.

Studiu de caz

O societate de transport „A“, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei firme „B“ producatoare de bunuri, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Solutie

Se aplica prevederile art. 133, alin. (2), lit. c) din Codul fiscal. In aceasta situatie, locul de plecare fiind in Romania, iar locul de sosire in alt stat membru, locul taxarii cu TVA a transportului intracomunitar este in Romania. Persoana aplicata la plata TVA este transportatorul „A“, conform art. 150, alin. (1), lit. a), aceasta avand obligatia sa emita societatii B factura cu TVA. Nu exista scutire in acest caz, intrucat ar trebui ca societatea de transport „A“ sa primeasca de la clientul sau „B“ un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului (respectiv altul decat din Romania). Aceeasi solutie se aplica si in cazul in care prestarea serviciului de transport ar fi fost efectuata de societatea „A“ pentru o casa de expeditii, persoana impozabila inregistrata in scopul de TVA si stabilita in Romania.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIsuzu D-Max
Articolul următorTraining Hyva in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.