CCR a impartit si capra, si varza: Referendumul va fi validat daca se prezinta la vot 9 milioane de romani. Basescu e ca si presedinte

Prin decizia de marti luata in unanimitate privind constitutionalitatea Legii referendumului, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a impartit si capra, si varza: referendumul va fi validat daca la vot se prezinta jumatate plus unul din numarul alegatorilor de pe lista, adica putin peste 9 milioane, tinand cont ca la locale erau inscrisi pe liste 18,3 milioane de cetateni romani cu drept de vot, iar rezultatele recensamantului din octombrie – ale carui date primare arata ca 19 milioane suntem cu totul -, vor fi definitivate abia la anul.

Basescu va putea fi demis, astfel, cu votul a 4,57 milioane de alegatori – putin sub numarul celor care l-au ales in 2009, dar si al celor care au votat impotriva lui, creditandu-l pe Mircea Geoana.

Curtea a mai decis ca, daca nu se va prezenta la vot jumatate din numarul alegatorilor inscrisi pe lista, adica 9,15 milioane de romani cu drept de vot, referendumul nu va fi validat.

Sansa USL: validarea recensamantului din 2011

Singura sansa a USL va fi ca Guvernul Ponta sa faca pe dracu-n patru si sa valideze recensamantul din octombrie 2011, astfel incat numarul celor care trebuie scosi la vot sa scada sub 9,15 milioane, undeva la 7,5 – 8 milioane, din care maxim 4 milioane de romani sa fie scos de PSD-PNL-PC la vot.

Chiar si asa insa, pe canicula care fierbe tara la foc maxim este exclus sa convingi electoratul sa stea la coada sa voteze.

Moftul lui Crin ii costa pe romani 20 de milioane de euro

Daca Basescu invinge la referendum – indiferent daca prin vot sau prin invalidarea procesului de chestionare a populatiei -, USL va ramane cu acuzele (de care vor profita din plin adversarii) ca, in plina criza economica, a cheltuit peste 20 de milioane de euro pentru referendum, in loc sa creeze locuri de munca sau sa dea banii acestia la reintregirea salariilor bugetarilor.

Astfel, moftul lui Crin Antonescu de a se instala la Cotroceni chiar si pentru 3 saptamani va fi perceput de romani ca fiind prea costisitor pentru buzunarele lor.

Povestea Legii referendumului

Amintim ca Legea Referendumului nr. 3/2000 prevedea, la art. 5, alin. 2, ca orice referendum este valabil daca la vot se prezinta jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale, iar la art. 10, ca Presedintele este demis daca voteaza pentru demitere jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot.

Guvernul Tariceanu a modificat insa aceasta lege in 2007, inainte ca Parlamentul de atunci sa-l suspende pe Traian Basescu, aflat la primul sau mandat de Presedinte al Romaniei. Astfel, modificarea a prevazut ca Presedintele sa poata fi demis cu jumatate plus unu dintre cei care vin la vot, dar indiferent cati se prezinta.

In aprilie 2012, PDL a initiat revenirea la forma initiala a legii, cea din anul 2000 – mai intai prin ordonanta emisa de Guvernul Ungureanu, apoi aprobata in Parlament. Astfel Presedintele este demis daca pentru demitere voteaza jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot, insa numarul acestora trebuie sa fie minimum jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale, pentru ca Referendumul sa fie validat.

Odata cu suspendarea lui Basescu de catre Parlament, in 6 iulie, USL a incercat sa aduca Legea la forma din timpul lui Tariceanu, pentru a-l putea demite mai usor pe adversarul lor. Numai ca Ordonanta de Urgenta aprobata pe fuga de Guvernul Ponta nu are putere de lege, iar CCR a declarat-o neonstitutionala.

Basescu, aproape Presedinte

Sansele lui Traian Basescu de a reveni la Palatul Cotroceni cresc substantial, iar demiterea lui va depinde de modul in care se vor mobiliza cei de la USL sa scoata oamenii la vot. Altfel, adversarul lor numarul 1 e ca si presedinte, iar acum va sta pana in noiembrie 2014, cand i se va sfarsi mandatul.

Mai mult decat atat, in cazul in care Basescu va castiga referendumul, el va numi noul premier, dupa alegerile parlamentare din noiembrie. Iar cum presedintele suspendat a declarat deja ca nu il va mai desemna niciodata pe Ponta premier, actualul prim-ministru USL isi va putea lua adio de la functie.

Crin Antonescu a declarat deja, in fata intregii tari, ca se va retrage definitiv din viata politica daca Basescu revine la Cotroceni dupa referendum.

MRU, la incalzire

Mihai Razvan-Ungureanu, deja scos la incalzire, va fi desemnat, cel mai probabil, premier, el fiind perceput ca un tehnocrat. Lansarea Initiativei Civice de Centru-Dreapta (ICCD) este un prim pas, iar pana la parlamentare mai sunt 4 luni de convins electoratul, cu sprijinul capital al Monicai Macovei si a lui Cristian Preda.

PDL, cu toate incercarile de a se “lipi” de presedintele Basescu – deja prin declaratiile lui Ioan Oltean, Cezar Preda, Vasile Blaga, Sulfina Barbu – va trebui sa ramana in umbra, daca mai vrea la putere.

“Ponta, nu uita/Ai promis demisia!”

Pe de alta parte, dupa nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European din 28-29 iunie, USL nu mai are nicio sansa sa ignore hotararea CCR privind referendumul.

Presiunea mediatica externa, dar si cea politica (Merkel, Barroso etc.)  este atat de mare, incat Ponta si Antonescu nu vor indrazni sa incalce din nou verdictul Curtii Constitutionale.

In plus, daca USL va pierde referendumul, incat Ponta va trebui sa-si dea demisia, cu tinicheaua de coada – plagiatul.

Deja protestatarii care se aduna in fiecare seara, de aproape o saptamana, pe trotuarul din fata Muzeului Antipa, vizavi de sediul Guvernului, ii amintesc: “Ponta, nu uita/Ai promis demisia!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.