CCR decide asupra a 7 sesizari privind schimbarile de la conducerea Romaniei

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta luni, de la ora 14.00, cele 7 sesizari primite saptamana trecuta din partea fostului presedinte al Senatului, Vasile Blaga, din partea fostei presedinte a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, din partea Partidului Democrat Liberal privind revocarea Avocatului Poporului si a modificarilor aduse Legii referendumului si a restrangerii atributiilor CCR, pe cea din partea presedintelui suspendat al tarii, Traian Basescu, privind conflictul juridic de natura constitutionala pe care il are Presedintele Romaniei cu Parlamentul, precum si pe cea a noului presedinte al Senatului, Crin Antonescu, privind vacantarea functiei de presedinte al Romaniei.

Astfel, Curtea Constitutionala a primit saptamana trecuta urmatoarele sesizari (in ordine cronologica):

* sesizarea din partea fostului presedinte al Senatului, Vasile Blaga, care considera ca a fost revocat ilegal din functie

* sesizarea din partea Robertei Anastase, care reclama si ea revocarea ilegala de la presedintia Camerei Deputatilor

* 3 sizari din partea PDL, care ataca modificarea, prin ordonanta de urgenta, a Legii referendumului, revocarea Avocatului Poporului si restrangerea atributiilor CCR

* sesizarea din partea presedintelui suspendat Traian Basescu  privind conflictul juridic de natura constitutionala cu Parlamentul Romaniei

* sesizarea noului presedinte al Senatului, Crin Antonescu, privind vacantarea functiei de presedinte al Romaniei.

Curtea Constitutionala ramane competenta sa solutioneze cererile privind cine este Presedintele Senatului si al Camerei Deputatilor, deoarece OUG de limitare a atributiilor este evident neconstitutionala si, pe de alta parte, este oricum competenta sa se pronunte asupra Regulamentelor celor doua camere.

Parlamentul l-a suspendat din functie, vineri, pe presedintele Traian Basescu, cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva. Doua voturi au fost anulate din cele 373 exprimate de parlamentari.

Noul presedinte al Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, asteapta, luni, sa preia interimatul functiei de presedinte al Romaniei. El s-a autosuspendat de dimineata din functia de presedinte al Partidului National Liberal (PNL), functie pe care a preluat-o Daniel Chitoiu, ministrul Economiei si unul dintrevicepresedintii PNL.

Antonescu a afirmat, dupa suspendarea sefului statului, ca, cel mai probabil in cursul zilei de luni, se va instala la Palatul Cotroceni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.