CCR promite un verdict pentru referendum saptamana viitoare

Dupa 7 ore de dezbateri pe tema eratei publicate de CCR in Monitorul Oficial, a cererii presedintelui suspendat, Traian Basescu, de devansare a termenului programat pentru pronuntarea deciziei asupra referendumului, precum si a scrisorii primite din partea premierului Victor Ponta, Curtea Constitutionala a hotarat, marti, sa dea un verdict asupra referendumului in data de 21 august. Tot pana la aceasta data, Guvernul va trebui sa-i transmita numarul numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art. 17 alin.(2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Curtea Constitutionala face de aceasta data precizari cat se poate de clare: „Listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 370/2004, “listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv””, se arata in comunicatul transmis la finalul sedintei.

Amanarea luarii unei decizii in privinta referendumului, pe baza rezultatului scrutinului prezentat inca din 1 august de Biroul Electoral Central (BEC) nu face decat sa arunce suspiciuni asupra Curtii Constitutionale, care, dupa referendumul din 2007, a pronuntat imediat verdictul: nu s-a intrunit cvorumul, iar scrutinuleste invalidat, potrivit legii.

Acum lucrurile sunt in ceata, dupa aproape o luna si jumatate de la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Daca va ramane el la Cotroceni sau vor fi organizate alegeri prezidentiale anticipate, este decizia Curtii Constitutionale. Decizie care se ia, insa, in baza legii. Or, legea referendumului este cat se poate de clara: trebuie intrunit cvorum de 50%+1 din numarul cetatenilor cu drept de vot pentru a fi validat.

O sentinta politica, orice s-ar spune

Cum acest for suprem taraganeaza lucrurile, avand totusi la dispozitie toate cifrele, listele, datele de evidenta a populatiei, plus rezultatele referendumului, nimeni nu intelege de ce nu se pronunta sentinta.

Daca pana acum solicitarea CCR adresata Guvernului a fost interpretata in fel si chip, datele clare cerute marti nu au deloc darul de a limpezi lucrurile: Curtea cere din nou Guvernului niste informatii pe care premierul Victor Ponta i-a transmis cu doar o zi in urma ca nu le detine.

Intrebat daca Guvernul are listele cerute de CCR, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a raspuns: “Nu le are Guvernul, cum sa le aiba? Le au institutiile…”.

Dupa configuratia “politica” a Curtii – chiar daca membrii ei nu fac parte din niciun partid, ei sunt numiti politic -, este explicabil totul: 4 voturi sunt ale Puterii, 3 ale PDL, 1 al lui Basescu si 1 al UDMR.

Cum o decizie in cazul referendumului se ia cu doua treimi, adica 6 contra 3, este clar ca din tabara puterii nu va ceda nimeni. Astfel ca sentinta va fi una politica. Sau, in cel mai rau caz, Curtea va pasa Parlamentului luarea unei decizii. Inconsecventa din ultimele doua saptamani  nu a facut insa decat sa o compromita.

Iata membrii CCR si partidele care i-au propus:

* Ion Predescu (84 de ani) PSD

* Aspazia Cojocaru (65 de ani) PSD

* Acsinte Gaspar (74 de ani) PSD

* Tudorel Toader (52 de ani) PNL

* Valentin Zoltan Puskas (63 de ani) UDMR

* Iulia Antoanella Motoc (44 de ani) PDL

* Mircea Stefan Minea (62 de ani) PDL

* Augustin Zegrean (58 de ani) PDL

* Petre Lazaroiu (59 de ani) TB.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.