Controlul judiciar asupra lui Voiculescu, pasat de CAB la Instanţa Supremă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a pasat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) luarea unei decizii în privinţa menţinerii controlului judiciar asupra lui Dan Voiculescu. CAB ar fi trebuit să se pronunţe astăzi în legătură cu acest aspect, după ce a judecat contestaţia lui Voiculescu în urmă cu două zile. Numai că acum a sesizat Instanţa Supremă, care trebuie să precizeze dacă inculpatul avea dreptul să mai conteste respingerea cererii de ridicare a controlului judiciar, luată deja de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care mogulul este acuzat de şantaj.

Tribunalul Bucureşti hotărâse în 10 iulie că Voiculescu trebuie să rămână sub control judiciar, aşa cum stabiliseră procurorii DNA în dosarul în care acesta este acuzat de şantaj.

Concret, “Felix” a cerut unor oameni de afaceri – care l-au denunţat –încheierea de contracte de publicitate “ca taxă de protecţie împotriva denigrării prin Antena 3″. 

În motivarea deciziei, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat că măsura controlului judiciar în cazul lui Dan Voiculescu este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor şi necesară pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, în condiţiile în care este judecat pentru fapte similare.

Încurcătură pe procedură

Este drept că procurorii anticorupţie invocă faptul că noul Cod de procedură penală prevede că, odată ce a fost soluţionată o plângere, aceasta nu mai poate fi atacată. Drept urmare, procurorii DNA au ridicat problema admisibilităţii contestaţiei lui Voiculescu.

CAB nu a considerat însă că trebuie să aplice prevederea, ci s-a adresat instanţei superioare, astfel:

“În temeiul articolului 475 Cod de procedură penală, constată admisibilă sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept: dacă este admisibilă calea de atac a contestaţiei, formulată în temeiul articolului 204 Cod procedură penală, împotriva încheierii prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra plângerii, în temeiul articolului 213 Cod procedură penală împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a luat măsura controlului judiciar. În temeiul art. 476 alin. 2 Cod de procedură penală dispune suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept”.

Mogulul s-a săturat să meargă la Poliţie

Fondatorul Partidului Conservator şi al Antenelor a declarat că îl deranjează faptul că trebuie să se prezinte în fiecare luni și vineri la Poliție. „Mă sună domnul comisar, domnul inspector, de 3-4 ori pe rând, unde sunt, ce fac”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă voia să părăsească ţara înainte de luarea de către procurori a acestei măsuri împotriva sa, mogulul a spus că ar fi vrut să meargă cu soţia şi cu fiica lui cea mică în Grecia, pentru 10 zile, dar a fost nevoit să renunţe, astfel că au plecat numai cei din familia sa.

În 4 august, o altă instanţă a CAB va judeca, cel mai probabil, ultimul termen al apelului în dosarul ICA, formulat de Dan Voiculescu şi de ceilalţi 9 condamnaţi la câte 5 sau 6 ani de închisoare, împotriva sentinţei date de Tribunalul Bucureşti în 26 septembrie 2013.

Voiculescu a eşuat în încercarea de strămutare a dosarului iar acum îşi joacă ultima carte: a cerut instanţei să-i schimbe încadrarea juridică din spălare a banilor în cea de tăinuire.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.