Crinuța Dumitrean, ARESTATĂ în dosarul despăgubirilor ANRP. Subalterna Vasilescu, sub control judiciar

Crinuța Dumitrean, fosta şefă a ANRP, acuzată de abuz în serviciu la fel ca Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, în dosarul despăgubirilor ilegale, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, potrivit judecătorului de drepturi şi libertăţi al instanţei supreme, care a respins însă cererea DNA în cazul Oanei Vasilescu, fost vicepreşedinte al Autorităţii şi membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, astfel că va fi cercetată în libertate, sub control judiciar.

Crinuța Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, de actualii deputați Cătălin Florin Teodorescu și Marko Attila – pentru care DNA a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive -, precum și de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din Comisia de Despăgubiri care, în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe – cunoscut drept „Stelu” – 377.282.300 lei ca despăgubire pentru un teren de 13 ha situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora de 3 ori mai puţin.

Stelu cumpărase – practică frecventă la el – drepturile litigioase de la adevăraţii proprietari deposedaţi de comunişti.

În 22 noiembrie, Alina Bica, Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, precum și evaluatorul Emil Nuțiu au fost arestați pentru 30 de zile.

Stelu este cercetat sub control judiciar.

Parchetul, sesizat încă din martie 2012

În martie 2012, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la ilegalitatile constatate la auditul de la ANRP, anunţând că Guvernul a suspendat, pentru 6 luni, emiterea titlurilor de despăgubire pentru imobilele naţionalizate, conversia în numerar şi evaluarea clădirilor.

Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT şi numită preşedinte al ANRP în octombrie 2011, a declarat că s-au găsit “nereguli grave” în repartizarea la soluţionare a dosarelor de despăgubire, operatiunea făcându-se fără criterii şi registre de evidenta, iar peste 80% dintre dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.

O lună mai târziu, în aprilie 2012, ANI cerea confiscarea a 152.000 de euro din averea Crinuţie Dumitrean, pe care nu îi putea justifica. Inspectorii de integritate au găsit-o şi în incompatibilitate, deoarece a exercitat simultan funcţiile de director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, de director general adjunct cu rang de subsecretar de stat în cadrul Institutului Naţional de Administraţie şi de preşedinte al ANRP (8 octombrie 2009 – 5 octombrie 2011), precum si calitatea de comerciant persoana fizica (7 martie 2008 – 3 martie 2011).

Cătălin Dumitru, un alt fost vicepreşedinte al ANRP subaltern al Crinuţei, a fost arestat preventiv în martie anul acesta şi este deja trimis în judecată, pentru luare de mită şi spălare de bani, iar fiul său, Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu, pentru complicitate. Dumitru tatăl i-a pretins omului de afaceri Michael Mureşan – şi el arestat preventiv -, în martie 2013, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.