CSM sesizeaza Inspectia Judiciara asupra declaratiilor lui Ponta si ale unor PNL-isti privind ancheta Parchetului in dosarul listelor electorale

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, luni, Inspectia Judiciara, solicitand efectuarea de verificari privind “posibila incalcare a independentei justitiei” prin afirmatiile publice ale premierului Victor Ponta, ale europarlamentarului PNL Ramona Manescu si ale senatorului PNL Varujan Vosganian si deputatului PNL Mihai Voicu, cu privire la ancheta penala pe care o reruleaza Parchetul General. CSM precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca este vorba despre “interventiile acestora in calitate de lideri politici si formatori de opinie, prin declaratii ce depasesc limitele de  disciplina a discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei ca putere a statului”.

“Conducerea CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a afirmatiile publice facute de diferiti politicieni, care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu  modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012”, se arata in comunicatul CSM, semnat de Alina Ghica, presedintele Consiliului.

In sesizarea CSM se prezinta declaratiile de joi, 9 august, ale premierului Victor Ponta, cand a facut un apel la “la fostii mei colegi procurori sa evite pe cat posibil situatiile ridicole. Nu mi s-a parut deloc amuzant, desi probabil ca este, sa vad ca sunt anchetate manechinele domnului Mazare. Cred ca procurorii din aceasta tara trebuie sa prinda criminali, violatori, trebuie sa ancheteze oameni corupti, talhari. Manechinele domnului Mazare nu trebuie sa le ancheteze procurorii.”

Presedintele CSM se refera si la scrisoarea remisa de Cabinetul Ponta ambasadelor straine acreditate la Bucuresti, se face referire la  “abuzurile impotriva cetatenilor romani care au participat la referendum…”  si ca audierea  lor “…poate fi interpretata ca o intimidare la adresa tuturor cetatenilor romani care au votat la referendum…”.

Voicu: „Nu cred in justetea acestei cereri”

In sesizare se mai precizeaza ca, la data de 10 august, deputatul Mihai Voicu, vicepresedinte al PNL, a declarat: “…Se pare ca in Romania respectarea legii devine, in viziunea unora, abuz in serviciu. Sunt uimit de aceasta cerere si din pacate cred ca are puternice conotatii politice. (…) Nu cred in justetea acestei cereri”.

De asemenea, pe 9 august, senatorul PNL Varujan Vosganian, a postat pe blog-ul personal textul (preluat si comentat de numeroase publicatii de presa): „ … constat ca s-a intrecut masura. Un chestor este deja invinuit cu promptitudine, in numai doua zile de week-end, la recomandarea expresa a presedintelui suspendat. Lui ii urmeaza inca un secretar de stat si apoi un ministru, pe motive pe care nu le intelege nimeni, cum ca nu si-ar asuma raspunderea pentru niste lucruri despre care toata lumea stie ca nu sunt adevarate. Listele electorale sunt transportate la Parchet cu noaptea in cap, fara sa fie clara legalitatea acestei masuri inedite”… ”De ce s-a dezlantuit acum Parchetul in a ancheta pe toti cei ale caror actiuni pot afecta reintoarcerea la Cotroceni a presedintelui suspendat? Pana acum credeam ca CCR are menirea de a solutiona criza politica. Acum se pare ca aceasta responsabilitate trece, intr-un mod de neinteles, in sarcina Parchetului General. Dar nu cred ca asta e genul de solutionare de care aveam nevoie.”

Ramona Manescu anunta scutul deputatilor pentru imunitatea lui Dobre

CSM mai arata ca, in 11 august, europarlamentarul Ramona Manescu, in  cadrul unei conferinte de presa care a avut drept obiect dezbaterea solicitarii adresata Camerei Deputatilor de  catre PICCJ, de acordare a avizului pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, a afirmat ca: “Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului…”.

„Toate aceste aspecte pun in discutie atat independenta magistratilor, cat si a sistemului judiciar in ansamblul sau, conturandu-se ideea unei justitii care nu corespunde standardelor europene si care raspunde la comenzi politice.

Totodata – contrar prevederilor Constitutiei Romaniei si cu ignorarea principiilor fundamentale ale statului de drept – se incearca, prin diverse asertiuni,  inducerea ideii ca nu toti cetatenii ar fi egali in fata legii, respectiv a procedurilor penale.

Raportat la afirmatiile sus-mentionate,  va solicit efectuarea de verificari pentru a se stabili daca, prin acestea, s-a adus atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia si inclusiv a sistemului judiciar”, se conchide arata in sesizarea CSM catre Inspectia Judiciara. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.