Dan Diaconescu, condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare

Magistrații Curții de Apel București l-au condamnat astăzi definitiv pe patronul OTV, Dan Diaconescu, la 5 ani și 6 luni de închisoare, pentru două infracțiuni de șantaj, după ce instanța de fond – Judecătoria Sectorului 1 -, îi dăduse o sentință mai blândă, de 3 ani de închisoare cu executare.

Dan Diaconescu nu a fost prezent la pronunțarea sentinței definitive – amânată deja de 3 ori (în 31 octombrie, 28 noiembrie 2014 și 20 februarie 2015) -, dar trebuie să se prezinte de îndată la cel mai apropiat post de Poliție.

De asemenea, lui DD i-a fost interzisă prin sentință desfășurarea oricărei activități în presa scrisă sau audio-video, timp de 5 ani, după executarea închisorii.

Dan Diaconescu mai trebuie să îi plătească lui Ion Moț, primar al comunei arădene Zarand, 19.377 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

În același dosar, fostul realizator OTV Doru Pârv a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, tot pentru șantaj, și interzicerea desfășurării oricărei activități în presa scrisă sau audio-video, timp de 5 ani.

Mitruș Ghezea, fost realizator la OTV, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, de asemenea pentru șantaj.

Infracțiunea de șantaj este extrem de gravă și se pedepsește cu ani grei de închisoare, existând chiar și condamnări de 9 ani, iar procurorii DNA au cerut 7 ani pentru Dan Diaconescu. În aceste condiții, condamnarea fostului patron al OTV este una medie, ținând cont de faptul că pedeapsa este raportată la Legea 78/2000 privind faptele de corupție.

Iată ce stipulează articolulul privitor la şantaj, din Codul Penal:

„(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Trimis în judecată în 25 octombrie 2010

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost deferit justiției, în 25 octombrie 2010, pentru două infracțiuni de șantaj, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) remis la acea dată presei.

Alături de el au fost deferiţi justiţiei, tot pentru şantaj, Doru Pârv, realizator la OTV și administrator la SC Kundalini SRL, recidivist postexecutoriu, și Mitruș Ghezea, fost realizator la OTV și fost director general al publicației „Atac la persoană”.

Ameninţări contra 200.000 de euro

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada mai – septembrie 2009 inculpatul Dan Diaconescu a exercitat acte repetate de amenințare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii de la OTV, cât și indirect, prin intermediul coinculpatului Pârv, asupra unui primar al unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, preciza DNA.

Sub presiunea acestor amenințări, primarul respectiv i-a remis efectiv lui Pârv 30.000 de euro și 42.000 de lei, scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu.

Alt şantaj, pe 100.000 de euro

Totodată, în cursul lunii aprilie 2005, Diaconescu a exercitat acte repetate de amenințare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii, cât și indirect, prin intermediul inculpatului Ghezea, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă”, difuzată pe același post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, susțin procurorii.

Pentru recuperarea sumei care a reprezentat obiectul infracțiunii de șantaj a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din municipiul Arad, aparținând inculpatului Pârv, până la concurența sumei 30.000 euro și 42.000 de lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.