Declaraţie schimbată în dosarul Becali cu sechestrare de persoane: “Eu am cerut să intru în portbagaj, să nu murdăresc maşina de sânge”

Una dintre victimele din dosarul în care George Becali şi bodyguarzii săi sunt judecaţi pentru sechestrare de persoane şi-a schimbat, luni, declaraţia, arătând că nu a fost luat pe sus, ci chiar el a vrut să discute cu finanţatorul Stelei şi a cerut să se suie în portbagajul maşinii, pentru a nu păta banchetele cu sânge, după ce a fost bătut. Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a reluat, luni, dezbaterile în dosarul în care George Becali şi gărzile sale de corp au fost achitaţi pentru acuzaţiile de sechestrare de persoane, după ce procurorii au făcut recurs.

Stan Constantin David şi Tinel Niculae, părţile vătămate, au spus judecătorilor că doresc să îşi schimbe declaraţiile, pe motiv că s-au făcut presiuni asupra lor în timpul cercetărilor de la Poliţie şi Parchet.

Niculae a declarat că, în momentul când a fost încolţit de Marcel Popa – una dintre gărzile de corp ale finanţatorului Stelei -, el a scos un briceag “destul de mare” şi, din acest motiv, Popa a scos şi el un pistol cu care l-a somat să arunce arma albă din mână.

Niculae a spus că Popa a tras, până la urmă, un foc de armă înspre el şi că proiectilul de cauciuc l-a rănit superficial, motiv pentru care nu a vrut să meargă la spital, pentru că nu a simţit vreo clipă că viaţa i-ar fi fost pusă în pericol.

“Practic, doar m-a zgâriat puţin la picior, acolo. Popa Marcel m-a întrebat dacă am curaj să merg la Gigi (Becali – n.r.) să zic că nu am furat maşina şi eu am fost de acord. (…) Deoarece eram lovit în zona capului şi îmi curgea sânge, pentru a nu murdări maşina în care urma să mă sui să merg la Becali, am dorit să intru în portbagaj. A fost ideea mea şi asta ca să nu murdăresc maşina cu care urma să mergem”, a arătat Niculae, în faţa celor 5 judecători.

Noi audieri

Avocatul lui George Becali a cerut instanţei, după audieri, depunerea unei scrisori transmisă de Sandu Geamănu, din penitenciar, prin soţia sa, lui George Becali, precum şi audierea lui Geamănu.

Procurorul s-a opus, pe motiv că nu este o probă certificată ştiinţific şi pentru că nu se poate stabili cu certitudine proveninţa acelei scrisori, iar după deliberări instanţa supremă a admis ambele probe cerute de apărarea lui Becali.

Instanţa a dispus, din oficiu, audierea altor 3 martori la termenul din 17 decembrie, când judecare acestui proces va fi reluată.

Dosarul

Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Becali le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost duşi apoi la un bar din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), loc unde aceştia au fost sechestraţi şi agresaţi câteva ore.

Hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre ei a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera.

În probatoriu, Parchetul a apreciat că furtul trebuia reclamat la Poliţie, iar hoţii duşi în faţa autorităţilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv în 3 aprilie, alături de celelalte 5 persoane, fiind acuzat de 3 fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. În 17 aprilie, finanţatorul Stelei a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate.

Achitare după 2 ani

Becali, care între timp a fost ales de români europarlamentar, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de un complet de 3 judecători al ICCJ, în baza articolului 10 litera “d” din Codul de procedură penală, potrivit căruia “unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii lipseşte”.

În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de 3 ani.

Gigi Becali a fost achitat pentru că “premisa procurorilor a fost greşită”, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală.

Hoţii au fost trataţi cu băuturi, nu sechestraţi, au decis primii 3 judecători

Astfel, judecătorii instanţei supreme au arătat, în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii remarcă totodată că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Totodată, instanţa a mai notat că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecţii unor “discuţii moralizatoare” din partea finanţatorului FC Steaua.

Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţi, iar dosarul a ajuns astfel la Completul de 5 judecători de la instanţa supremă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.