Deputaţii i-au salvat pe Borbely şi Dobre de Parchetul General şi DNA

Cu 183 de voturi “împotrivă” şi 47 “pentru”, respectiv 181 de voturi “împotrivă” şi 53 “pentru”, Camera Deputaţilor a respins, marţi, ridicarea imunităţii foştilor miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, cerută de Parchetul General şi Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA) şi necesară pentru începerea urmăririi penale împotriva celor doi deputaţi care au săvârşit acte de corupţie.

Cu o zi înainte, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dăduse aviz negativ, astfel că în plen a fost o simplă formalitate salvarea de justiţie a lui Dobre şi Borbely. Amândoi susţin că este o anchetă politică, dar niciunul nu vrea să meargă în justiţie să-şi probeze nevinovăţia. Aşa s-a întâmplat şi cu Adrian Năstase, pentru care Camera Deputaţilor a respins în repetate rânduri solicitarea DNA de aprobare a începerii urmăririi penale în dosarul “Trofeul Calităţii”.

În cazul lui Laszlo Borbely, procurorii anticorupţie au demonstrat, după 14 luni de anchetă, că deputatul UDMR, pe vremea când era ministru al Mediului în Guvernul Boc, şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă.

La începutul lunii aprilie a.c., DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale. Comisia juridică a dat aviz favorabil şi urma votul în plen.

Numai că Guvernul Ungureanu a căzut, iar după instalarea Cabinetului Ponta, Camera Deputaţilor a decis o lună mai târziu, în mai, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Borbely, pentru întocmirea unui raport suplimentar.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, în aprilie, decizia fiind luată cu numai 7 membri ai comisiei.

Toată operaţiunea a fost tărăgănată până după vacanţa parlamentară, iar luni, când în sfârşit a venit scadenţa, votul în Comisia Juridică a fost covârşitor în favoarea lui Borbely: 15 voturi “pentru” şi numai 2 împotrivă.

Salvat de deputaţi  – deocamdată, pentru că vin noile alegeri parlamentare peste 3 luni şi nu se ştie dacă va mai fi ales – el a sfidat legea şi, totodată, pe românii de rând, printr-o declaraţie uluitoare:  “Parlamentul este autoritatea care îşi spune punctul de vedere dacă acele documente (rechizitoriul DNA, n. red.) sunt sau nu justificate, pentru a preîntâmpina unele abuzuri ale instituţiilor statului”.

Astfel, cei 181 de aleşi în Camera Deputaţilor, fără vreo pregătire juridică, se substituie judecătorilor, hotărând dacă un parlamentar este sau nu infractor.

În cazul lui Victor Paul Dobre (PNL), fostul ministru delegat al Administraţiei în Cabinetul Ponta, faptele lui sunt comise după referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

În 10 august, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a lui Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.