Deputatul Alin Trăşculescu a fost eliberat. Complicele, arestat preventiv

Deputatul PDL Alin Trăşculescu, reţinut duminică dimineaţa, de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei luni la ora 5.30. Complicele lui, prins în flagrant în timp ce primea de la denunţător suma de 50.000 de lei pentru deputat, a fost trimis instanţei cu propunere de arestare preventivă  şi a primit mandat pentru 29 de zile. Spre deosebire de el, Trăşculescu nu a putut fi reţinut mai mult de 24 de ore, întrucât DNA are nevoie de ridicarea imunităţii parlamentare pentru a putea fi cercetat penal, iar Camera Deputaţilor trebuie să voteze cererea.

Alin Trăşculescu a primit interdicţie de a părăsi ţara. Cel care este cercetat în acelaşi dosar, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a primit luni, la prânz, mandat de arestare preventivă din partea instanţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că va rămâne în arestul Poliţiei Capitalei.

Calotă este învinuit de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale), potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Concret, cei doi l-au făcut presiuni asupra unui om de afaceri – cel care i-a şi denunţat ulterior – să le dea sume importante de bani – iniţial 50.000 de euro, apoi au urcat suma la 150.000 de euro – pe considerentul că ar avea influenţă pe lângă autorităţile locale, judeţene, dar şi la Ministerul Dezvoltării, să-l ajute să obţină mai multe contracte cu statul.

“Din banii pretinşi, inculpatul Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei”, arată DNA.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor urmează să se întrunească luni, la ora 16.00, pentru a întocmi raportul consultativ în legătură cu solicitarea ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, în cazul deputatului Trăşculescu, iar cererea va ajunge apoi în Biroul Permanent şi, cel mai probabil, marţi în plenul Camerei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.