Director în Parlament, trimis în judecată pentru corupţie

Gabriel Leonte, director de mai mulţi ani în Parlamentului României – Camera Deputaţilor, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi două la trafic de influenţă, toate în formă continuată. Alături de el sunt trimişi în judecată 6 complici, unul dintre ei fiind un poliţist din Prahova, acuzat de aceleaşi infracţiuni. Pe scurt, cei 7 i-au cerut 255.000 de euro şi ulterior 60.000 de euro unui om de afaceri, căruia i-au promis, prin intermediul soţiei acestuia, că îl vor ajuta să scape din arestul preventiv şi de dosarele penale pe care le avea, unul fiind instrumentat de DNA. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti. În mod normal, Leonte ar trebui demis din Parlament fără să se mai aştepte sentinţa.

Potrivit DNA, în afară de Gabriel Leonte, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

  • Constantin Cojanu, agent principal de poliţie în cadrul IPJ Prahova, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată
  • Dimu Polifroni, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă
  • George Guliu, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă
  •  Jozsef Laszlo, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei pentru fapte similare:

  • Neculae Şapera
  • Luminiţa Guliu, soţia lui George Guliu.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, Cojanu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la soţii Guliu şi inculpatul Şapera (cumnatul lui George Guliu), prin intermediul lui Polifroni şi Leonte, suma de 255.000 euro, din care a restituit 20.000 euro.

El a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie învestiţi cu soluţionarea dosarelor în care este implicat Guliu, să dispună punerea în libertate a acestuia, cercetat în mai multe cauze penale, una dintre acestea fiind pe rolul DNA.

Leonte a luat şpagă 5.000 de euro

Din suma menţionată, Leonte a primit şi pentru sine suma de 5.000 de euro.

Tot în acelaşi scop, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, Guliu, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, i-a oferit lui Laszlo, prin intermediul soţiei sale, suma de 30.000 euro, ca să intervină pe lângă un judecător de la CAB care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe magistraţii din cadrul instanţei, învestiţi cu soluţionarea dosarelor acestuia, să dispună punerea sa în libertate.

Independent de situaţia prezentată, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, Cojanu, prin intermediul lui Leonte, a pretins de la Polifroni 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror de la PJ Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii de la Tribunalului Constanţa ori pe cei de la CA Constanţa, învestiţi cu soluţionarea dosarului în care este judecat un primar din acest judeţ, să dea sentinţa de punere în libertate din starea de arest preventiv a acestuia.

“În caz de nereuşită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu ca, prin intermediul aceluiaşi procuror, să obţină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenţii la judecători ÎCCJ”, se mai spune în comunicatul DNA remis joi.

Sechestru asigurător pe averile a 5 complici

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Cojanu, Polifroni, Leonte, Şapera şi Luminiţa Guliu.

În 29 ianuarie anul acesta, CAB a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Cojanu, Laszlo, George Guliu, Polifroni şi Şapera. În 5 februarie, ÎCCJ a dispus punerea în libertate a inculpatului Şapera. Faţă de Guliu procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.