Directorul executiv de la Protecţia Mediului Vaslui (arestat preventiv) şi complicii, la tribunal pentru 8 infracţiuni de luare de mită

Remus Mitrea, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, arestat preventiv în 11 octombrie, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Iaşi, pentru 8 infracţiuni de luare şi dare de mită, în formă continuată. Concret, el a pretins şi obţinut 1,5 milioane de lei şi 38.000 de euro pentru a emite autorizaţii unor firme de construcţii şi parcuri eoliene. Alături de el au fost trimişi în judecată două persoane şi 3 societăţi comerciale. Procesul se va judeca la Tribunalul Vaslui.

Alături de Remus Mitrea au fost trimşi în judecată următorii inculpaţi:

  • Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, judeţul Vaslui, pentru dare de mită în formă continuată
  • Rodica Maxim, contabil-şef al Ocolului Silvic “Ciobănuş” din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, pentru luare de mită, în formă continuată.
  • Chrisrem Wind SRL Vaslui – persoană juridică controlată în totalitate de Mitrea, pentru complicitate la 3 infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de spălare de bani
  • SC Mitromd SRL Vaslui – persoană juridică controlată în totalitate de Mitrea, pentru complicitate la trei infracţiuni de luare de mită, dare de mită şi două infracţiuni de spălare de bani
  • SC Transmir SRL Zorleni, pentru dare de mită, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 – septembrie 2012, Remus Mitrea, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei şi 38.000 euro, pentru ca, în schimb, să emită în favoarea acestora documente de reglementare şi autorizare necesare desfăşurării activităţii lor în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcţii.

„În unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu acelaşi scop al emiterii autorizaţiilor de mediu necesare, în afară de sumele menţionate, într-o altă situaţie, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro”, se arată în rechizitoriu.

Din sumele pretinse, Mitrea a primit 1.486.642,87 lei şi 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât şi, în majoritatea situaţiilor, disimulate sub forma preţului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu şi unele societăţi comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate şi patrimoniu).

Într-o altă situaţie, Remus Mitrea i-a solicitat lui Savin Emil, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrări de construcţii, finanţate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat, SC Mitromd SRL, le-a realizat doar parţial. Ca urmare, Mitrea a încasat în mod injust 26.690,46 lei prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla.

Şpagă şi de la Ocolului Silvic Ciobănuş

„De asemenea, în aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobănuş din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, inculpatul Mitrea Remus a dat inculpatei Maxim Rodica, cu titlu de mită, diverse cantităţi de băuturi alcoolice, precum şi un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar şi pentru ca inculpatul să beneficieze de informaţii preferenţiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, vederea confiscării.

La 11 octombrie, Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a inculpatului Mitrea Remus. Pentru infracţiunile prevăzute în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, reţinute în sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei la o altă unitate de Parchet.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.