UPDATE 2! Inspectori ISCTR Bihor, ARESTAŢI pentru MITĂ

Cristinel Marcel Răzvan și Alin Sebastian Bobițan, inspectori în cadrul ISCTR Bihor, au fost prinşi în flagrant delict, ieri, în timp ce primeau 1.000 de euro de la patronul unei firme de transport căruia îi pretinseseră mita şi care i-a denunţat. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea i-au reţinut pentru 24 de ore iar astăzi îi vor prezenta instanţei Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 8 decembrie: Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor doi inculpaţi

UPDATE 21 noiembrie: Instanța Tribunalului Bihor a acceptat solicitarea DNA, astfel că cei doi inspectori ISCTR au fost arestaţi.

Potrivit BihorStiri.ro, Alin Bobițan este un fost membru PD(L), apropiat de ex-primarul și președintele de filială Petru Filip. Tânărul a deținut inclusiv funcția de șef de cabinet al lui Filip în perioada când acesta a fost europarlamentar pe lista PDL.

În cursul lunii noiembrie, cei doi inspectori ISCTR l-au anunţat pe administratorul respectivei societăți comerciale cu activitate în transporturi că vor veni în control şi l-au prevenit să pregătească 1.000 de euro pentru ca ei să fie indulgenţi în constatarea și sancționarea contravențională a eventualelor abateri ce ar fi fost descoperite.

Procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Informații și Protecție Internă Bihor.

Redăm integral comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a suspecţilor:

IONIȚĂ RĂZVAN CRISTINEL MARCEL şi BOBIȚAN ALIN SEBASTIAN, inspectori în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În cursul lunii noiembrie 2014, în calitate de inspectori în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) Bihor, după ce în prealabil l-au încunoștințat pe administratorul unei societăți comerciale cu activitate în transporturi (denunţător în cauză) despre faptul că urmează să efectueze un control la firma acestuia, în legătură cu respectarea legislației în domeniul transporturilor rutiere, suspecţii Ioniță Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian au pretins de la administrator suma de 1.000 euro, pentru efectuarea necorespunzătoare a controlului preconizat și pentru a fi mai indulgenți în constatarea și sancționarea contravențională a eventualelor abateri ce ar fi fost descoperite.

La data de 20 noiembrie 2014, suspecţii Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian au primit de la denunțător, în scopul menționat, suma pretinsă de 1.000 euro, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

În cursul zilei de 21 noiembrie 2014, Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Bihor.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Informații și Protecție Internă Bihor. 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Cei doi riscă închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, porivit Art. 289 din Noul Cod Penal.

Nu este primul caz de acest fel: în 4 iunie a.c., 3 inspectori ISCTR – de data aceasta cu funcţii de conducere – au căzut în plasa DNA: 

– Rareș Vasile Pop, inspector șef teritorial (7 județe) și vicepreședinte al PNL Cluj – arestat preventiv

– Claudiu Vasile Crișan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj – arestat la domiciliu

– Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud și membru în consiliul de conducere al ISCTR.

Ei sunt acuzaţi de fapte grave de corupție – printre care şantaj şi luare de mită în cazul primului -, la probarea cărora anchetatorii au beneficiat de suportul informativ și de specialitate din partea SRI (interceptări telefonice şi ambientale, înregistrări video şi audio).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.