Doi primari din Prahova şi Dolj: incompatibili, în conflict de interese şi cu declaraţii false

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Costel Morărescu, primar al comunei Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, iar în cel al lui Ştefan Vancea, primar al comunei Caraula, judeţul Dolj, existenţa conflictului de interese administrativ şi a stării de incompatibilitate.

Costel Morărescu se află în stare de incompatibilitate începând cu 28 martie 2011, întrucât exercită, simultan, funcţia de primar, calitatea de reprezentant persoană juridică – preşedinte al Adunării Generale a Asociaţilor în cadrul Sc Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeştii de Pădure SRL, precum şi funcţia de membru în Consiliul de administraţie al Grupului Şcolar/Liceului Teoretic Filipeştii de Pădure, precizează ANI, marţi, într-un comunicat.

Totodată, edilul nu a menţionat în declaraţiile de interese din 14 iunie 2011 şi 20 aprilie 2012 calitatea de preşedinte al AGA – Sc Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeştii de Pădure SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile Codului Penal, motiv pentru care Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii.

Ştefan Vancea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 20 aprilie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar cât şi funcţia de administrator al societăţilor comerciale Vanamy Com SRL şi RV SAT SRL.

De asemenea, inspectorii de integritate au constatat că, în timpul exercitării mandatului 2008-2012, sunt elemente în sensul existenţei unui conflict de interese, ca urmare a emiterii, încheierii, întocmirii şi supunerii spre aprobare de către  Vancea, în calitatea sa de primar, a mai multor acte administrative de pe urma cărora a beneficiat de foloase materiale.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.