Dosarul fraudelor bancare: Cum fenta Mihai Stan băncile

Mihai Stan, lider al grupării de fraude bancare, se prezenta la bănci sub identităţi false şi, prin scrisori de garanţie de la Fondul Naţional pentru Grantarea Creditelor pentru IMM-uri, a obţinut credite pe care nu le-a returnat niciodată. Astfel, Dragoş Diaconescu a intermediat legătura cu Aurel Şaramet, directorul FNGCIMM, pentru ca o firmă a lui Mihai Stan să obţină un credit de la CEC Bank Alba Iulia, în valoare de 3,125 milioane de lei, alte credite fiind obţinute cu implicarea lui Stan sub identităţi false, susţine DIICOT. În ceea ce priveşte creditele deja contractate de către gruparea condusă de Mihai Stan şi Daniel Ruse în perioada 2010-2011, efectuându-se verificări la unităţile bancare indicate de către denunţător, DIICOT a constatat că într-adevăr aceste credite au fost obţinute exact în modalitatea indicată de către acesta.

De la CEC Bank Ala Iulia s-a obţinut, în 17 august 2010, un credit în valoare de 3,125 milioane lei, în numele SC Ancuta SRL cu scrisoare de garanţie de la Fondul Naţional pentru Grantarea Creditelor pentru IMM-uri în valoare de 2,4 milioane lei.

Creditul nu a fost restituit, astfel încât banca a demarat procedura executării.

DIICOT arată că, în urma audierii funcţionarilor bancari din cadrul CEC Bank Alba Iulia (Cerbeanu Valentin, Costea Aura Roxana, Mihailov Florentina Daniela, Roiu Pavel Cristian, Alexandru Manuela, Botez Elena, Istrate Dumitru Constanţa şi Popescu Nicoleta), s-a constatat că, în sediul unităţii, în afară de denunţătorii Tudoriu Marin şi Sintu Ioan – persoane ce figurau ca asociaţi şi administratori ai SC Ancuta SRL -, s-a prezentat sub identitatea falsă de “Mihai Stancu” suspectul Mihai Stan, care a fost recunoscut de pe planşa foto de funcţionari “ca fiind persoana ce s-a recomandat a fi director general al SC Ancuta SRL, prezentând o carte de vizită în acest sens, înscris aflat la dosarul crizei”.

Certificate de depozit cereale, în fals

“De asemenea, în sediul sucursalei s-a prezentat numitul Toma Mihai ca garant fidejusor. De întocmirea în fals a certificatelor de depozit cereale prezentate ca garanţie pentru creditul de 10,7 milioane lei s-a ocupat Stanciu Iulian, zis “Alin”. În vederea garantării acestui credit (3,125 milioane lei), Diaconescu Dragoş le-a intermediat legătura cu numitul Şaramet Aurel, directorul Fondului Naţional pentru Garantare Creditelor pentru IMM-uri, care le-a eliberat scrisori de garanţie pentru acordarea creditului”, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea care se ocupa cu fraude bancare.

La data de 10 februarie 2010, liderul grupării, Mihai Stan, i-a chemat pe numiţii Tudoroiu Marin şi Sintu Ioan să cesioneze firma către doi cetăţeni din Republica Moldova. Efectuându-se verificări cu privire la aceşti doi cetăţeni, DIICOT a constatat că nu au intrat niciodată pe teritoriul României.

De la BCR Izvor Corporate, gruparea a obţinut prin intermediul SC Valflor SRL – pe care figurează ca asociaţi Costea Sorina şi Dumitru Tudora, persoane din anturajul lui Ruse Daniel – o linie de creditare de 7 milioane de lei (iniţial, 4 milioane la data de 23 august 2011, ulterior la data de 27 decembrie 2011 fiind suplimentată până la 7 milioane de lei), prezentându-se ca garanţie certificate de depozit false.

Creditul a devenit scadent în luna iulie 2012, însă de la momentul acordării lui în august 2011 nu s-au achitat decât dobânzi până în luna martie 2012.

„În acest caz, Costea Sorina a fost însoţită la bancă de suspectul Daniel Ruse, partener cu Mihai Stan în activităţile infracţionale, care s-a recomandat a fi manager la SC Valflor SRL precum şi de doi consultanţi, Căpăţână Violeta (aceasta este persoana care a recomandat grupării sucursalea BEC Izvor) şi Iordache Gabriel. Numitul Iordache Gabriel le-a solicitat membrilor grupării sume de bani pentru a schimba garanţiile şi a obţine o nouă linie de creditare. Întrucât aceleaşi persone au solicitat un nou credit de 4,5 milioane lei pentru încă două firme, SC Andrei Modern Construct SRL şi SC Yoghi Fresh SRL deşi erau restanţi cu plata dobânzii”, se mai arată în referatul procurorilor DIICOT.

„Departamentul Antifraudă din cadrul băncii a demarat o anchetă internă, ocazie cu care s-au constatat nereguli majore şi acte false folosite în acordarea creditelor. (…) De asemenea, inculpatul Pavel Mihail a fost recunoscut de către funcţionarii bancari, ca fiind persoana care trebuia să le prezinte grâul pentru care se emiseseră certificate de depozit, precum şi pe Iordache Gabriel, aşazisul consultant”, mai notează anchetatorii în actul de acuzare.

De la BRD Sucursala Academiei (conform datelor puse la dispoziţie de bancă) gruparea a obţinut o linie de creditare în valoare de 4,2 milioane lei prin intermediul SC Alram Servinvest Import Export SRL, societate controlată tot de Mihai Stan, care s-a prezentat sub identitatea falsă de Teodorescu Mihai arătând o carte de identitate falsă.

În urma adresei DIICOT, BRD a pus la dispoziţie dosarul de credit în copie. Printre înscrisuri se regăseşte şi cartea de identitate falsificată pe care figurează fotografia lui Mihai Stan. Datele însă aparţin unei alte persoane, conform verificărilor făcute la Evidenţa Populaţiei. Şi în acest caz creditul nu a fost restituit, astfel că banca a trecut la executarea scrisorii de garanţie emisă de Fondul Naţional pentru Garanarea Creditelor pentru IMM-uri. În final, statul român a acoperit prejudiciul creat de grupare prin executarea scrisorii de garanţie.

Contractul a fost semnat din partea SC Alram Servinvest Import Export SRL de către Piturca Georgiana, asociat unic şi administrator al societăţii, şi Teodorescu Mihai ca garant fidejusior, în fapt însă de Mihai Stan, care a folosit o carte de identitate falsificată. Denis Florentina Amuza, secretara liderului grupării, cea care se ocupă de falsificarea actelor, a avut pe parcursul procedurii drept de semnătură pentru contul societăţii şi calitatea de director general al societăţii, adaugă DIICOT.

“Conform actelor de cercetare pentru acest credit există date că, prin intermediul inculpatului Diaconescu Dragoş, s-a luat legătura cu inculpatul Cercel Claudiu, angajat al BRD România, care putea influenţa decizia de acordare a creditului”, explică anchetatorii.

De la BRD Scursala Unirii se obţine în perioada septembrie 2010-martie 2011, un credit în valoare de 2 milioane de lei pe numele SC Doru Mar-Trans SRL, societate controlată de către inculpatul Ruse Daniel.

Conform actelor puse la dispoziţie de către BRD, învinuiţii obţin la data de 15 septembrie 2010, 640.000 de lei linie de creditare majorată la data de 31 martie 2011 la 2 milioane de lei, deşi au solicitat 850.000 de euro.

Contractul iniţial este semnat de către Moga Marilena asociat şi administrator al societăţii, Costea Sorina în calitate de garant din partea SC Salamandra Phoenix SRL şi Elena Stoian garant ipotecar. La majorarea liniei de creditare semnează că şi garanţi Răsuceanu Cătălin şi Răsuceanu Ion, Elena Stoian cu teren, Fănel Gabriel Moga, şi Ruse Iuliana din partea Garantului Salamandra cu 2 terenuri. Toate aceste personaje sunt controlate de către liderul grupării Danile Ruse, Iuliana Ruse fiind soţia acestuia. Dosarul se află în faza executării silite.

De la diferite sucursale ale CEC Bank au fost contractate în cursul anului 2012 credite de nevoi personale prin diferiţi interpuşi, persoane ce au fost trecute ca angajaţi ai SC Ancuta SRL.

La datele de contact ale societăţii se regăsesc numerele de telefon ale inculpatului Mihai Stan. De asemenea, învinuiţii Mihai Stan şi Amuza Denisa figurează pe adeverinţele de salariu şi contractele de muncă cu difeite calităţi (de exemplu, Mihai Stan sub identitatea falsă Mihai Stancu-director general şi Amuza Denisa-director comercial).

Cu privire la toate documentele prezentat de către “angajaţi” există date şi indicii temeinice că sunt falsificate, spune DIICOT, care prezintă situaţia creditelor obţinute de către persoane fizice având calitatea de “angajaţi” ai SC Ancuta SRL.

“La data de 26.09.2011 Dociu Simion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 35.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Bucureşti.

La data de 4.11.2011, Stan Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. Bucureşti.

La data de 14.10.2011 Radu Gabriela Alina semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.250 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala Timpuri noi. Pe adeverinţa de salariu figurează pe Stancu Mihai – director geneal (în fapt Mihai Stan) şi Amuza Denisa – director comercial.

La data de 28.10.2011 Niculae Gheorghe Mugurel semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Surcursala mun. Bucureşti.

La data de 28.10.2011 Marin Olimpia semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 25.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. Bucureşti.

La data de 04.11.2011 Niculae Cocuţa semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 40.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Banl Sucursala mun Bucureşti.

La data de 18.11.2011 Parici Marius semnează contract de credit de nevoi pesonale pentru suma de 60.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenţia Nerva Traian. Acesta depune înscrisuri false care atestă calitatea sa de angajat al SC Ancuţa SRL, societate controlată de către inculpatul Mihai Stan.

La data de 18.12.2011 Pitu Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenţia Drumul Găzarului. Acesta depune înscrisuri false care atestă calitatea sa de angajat al SC Ancuţa SRL, societate controlată de către inculpatul Mihai Stan ale cărui date apar la adeverinţa de salariat.

La data de 24.09.2012 Pitu Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 60.700 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenţia Unirii. Acesta depune înscrisuri false care atestă de această dată calitatea sa de angajat al SC Nasty Trade SRL societate unde calitatea de asociat o are inculpatul Nae Mihai Alexandru fiul lui Nae Florea. Din aceşti bani suspectul achita creditul neplătit contractat de la agenţia Drumul Găzarului şi retrage numerar diferenţa (13.600 lei).

La data de 28.05.2012 SC Salamandra Phoenix SRL obţine de la Unicredit Ţiriac Bank o linie de creditare în valoare de 84.000 de lei. Contractul de credit este semnat de către Popescu Roxana Nicoleta, sora numiţilor Moga Fănel Gabriel şi Moga Marilena, şi fiica lui Elena Stoian persoane ce figurează ca garanţi la creditul luat de la BRD în numele SC Doru Mar Trans SRL. Suma astfel obţinută este virată în conturile SC Valflor SRL a doua zi, de unde este retrasă numerar în baza unor borderouri de achiziţii. Ambele societăţi sunt controlate de către Ruse Dan.

La data de 27.07.2011 numita Ruse Iuliana, soţia inculpatului Ruse Dan, semnează în calitate de asociat şi administrator al SC Salamandra Phoenix SRL contractul de credit – descoperire cont în valoare de 200.000 de lei cu BRD Unirea”, notează DIICOT în actul citat.

În dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, procurorii DIICOT au reţinut joi seară şi vineri dimineaţă 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga.

Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, este cercetat în stare de libertate.

Cercul relaţional al grupării era format din înalţi funcţionari din Senat, ANAF, AVAS, Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.