Două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, în arest pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti, au fost reţinute, miercuri noaptea, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin ordonanţă emisă pentru 24 de ore, iar acum se află cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, la Curtea de Apel Bucureşti. Împotriva celor două a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi de luare de mită. Alături de ele sunt cercetate în dosar şi alte 9 persoane (5 reţinute, de asemenea, de DNA) – printre care doi avocaţi, un jurist şi un arhivar -, tot pentru fapte de corupţie. Amintim că exact la Tribunalul Bucureşti ţine cu tot dinadinsul Dan Voiculescu să fie judecat, cu argumentul: „Ce, la Tribunal nu sunt judecători, numai la ICCJ?!?”. Ca un făcut, dosarul lui pentru privatizarea frauduloasă a ICA, plimbat de la Ana la Caiafa şi amânat deja după ce a revenit la TB, a “căzut” fix la Viorica Dinu, acuzată de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, eliberarea lui Dinel Nuţu, fost Staicu, a dus la reţinerea celor două judecătoare.

Procurorii anticorupţie au percheziţionat domiciliile Antonelei Costache şi Vioricăi Dinu, ele fiind aduse cu mandat la Parchetul ICCJ. Anchetatorii au primit permisiune de la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Secţia pentru judecători a încuviinţat solicitarea DNA de percheziţie corporală şi domiciliară privind pe judecătoarele Antonela-Annemary Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, ca urmare a aceleiaşi solicitări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru judecători a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti. Procurorii anticorupţie, conform actului prin care s-a solicitat încuviinţarea, au început urmărirea penală faţă de Antonela-Annemary Costache şi Viorica Dinu privind infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită”, se arată într-un comunicat, transmis joi, de CSM.

Potrivit unor surse judiciare citate de televiziunile de ştiri, cele două judecătoare sunt suspectate că ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro de la fratele lui Dinel Nuţu pentru a ajuta la eliberarea din arest a acestuia, dar că ar fi fost cooptate şi pentru soluţionarea altor două dosare în care erau implicaţi interlopi.

De altfel, Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, a primit şi ea ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore şi se află alături de cele două judecătoare şi de restul  inculpaţilor propuşi pentru arestare preventivă.

Fratele lui Dinel Staicu este şi el cercetat penal în acest dosar de corupţie.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuţu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Amintim că Nuţu a fugit din ţară în urmă cu 2 ani, fiind dat în urmărire prin INTERPOL şi găsit după ceva vreme în Ungaria.

În acelaşi dosar de corupţie în care sunt acuzate judecătoarele au fost ridicaţi şi duşi la audieri avocaţii Dan Petre şi Alina Răducanu – unul dintre avocaţii lui Dinel Nuţu -, soţia lui Dan Petre, care este jurist, precum şi arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti.

Anchetatorii au făcut joi dimineaţă percheziţii la sediul Tribunalului Bucureşti, de unde au ridicat documente şi probe.

Judecătoarea Viorica Dinu se ocupa şi de dosarul fostului senator Dan Voiculescu, acuzat de fapte de corupţie, alături de alte 12 persoane, privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), amânat la primul termen pentru 19 martie.

Alte dosare soluţionate de Viorica Dinu este şi cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Judecătoarea Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru şi a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.