UPDATE! Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Fostul vicepremier PSD Liviu Dragnea, în prezent ministru al Administrației Publice și Dezvoltării Regionale, a fost condamnat în această dimineaţă la ora 9.20, de Completul de 3 judecători ai instanţei supreme, la un an de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 3 ani, în dosarul fraudelor la Referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Condamnarea cu suspendare îi va permite însă lui Dragnea să rămână vicepremier.

UPDATE ora 12.50: Dragnea a demisionat din Guvern şi din conducerea PSD la 3 ore de la aflarea condamnării, însă premierul Victor Ponta a declarat că va continua să meargă împreună cu acesta în weekend la vizite de lucru în ţară.

Chiar şi aşa, “cel mai cinstit guvern”, cum afirma Victor Ponta, are deja 9 miniştri condamnaţi definitiv sau în primă instanţă, incompatibili, urmăriţi penal ori cu probleme nerezolvate la DNA:

Daniel Chiţoiu, salvat de urmărirea penală prin votul Camerei Deputaţilor

Varujan Vosganian, salvat de urmărirea penală prin votul Senatului

Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Ovidiu Silaghi

Mircea Diaconu, incompatibil

Dan Nica

Ecaterina Andronescu

Dan Şova

Darius Vâlcov (arestat preventiv)

Dacă Dragnea va rămâne cu această pedeapsă şi în sentinţa definitivă, DNA va înregistra un mare eşec, după excesul de zel al procurorilor anticorupţie, care au mers în satele din Teleorman şi i-au pus pe oameni să jure pe Biblie, apoi au adus la audieri la Bucureşti peste 100 de persoane, cu autocarele.

Dosarul cu cei 75 de inculpaţi a fost trimis spre judecare în 7 octombrie 2013, iar doi dintre ei și-au recunoscut faptele câteva luni mai târziu, fiind condamnați la 1 an și 4 luni cu suspendare în vara lui 2014.

Aşadar, cei care şi-au recunoscut faptele au primit pedepse mai mari decât Dragnea, el susţinându-şi tot timpul nevinovăţia.

Prin sentinţa de astăzi, alţi peste 20 de inculpaţi au fost achitaţi.

Instanţa le-a condamnat pe Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ la 2 ani de închisoare cu suspendare. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse mai mici, tot cu suspendare.

Dragnea l-a avut martor la proces şi pe premierul Victor Ponta, la penultimul termen al procesului. 

La ultimul termen, procurorul de şedinţă al DNA a acuzat că „martorii propuși de apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul, pentru a cădea de acord cu ce să spună în instanță”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.