Europa Creativa

Eurodeputata PSD Adriana Ticau a prezentat in cadrul Comisiei de Industrie Energie si Cercetare din Parlamentul European (ITRE), in calitate de raportor pentru opinia comisiei ITRE, proiectul de aviz referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind instituirea programului “Europa creativa”. Acesta reuneste si continua programele Cultura, Media si Media Mundus. Bugetul general pentru actiuni pentru perioada 2014-2020 se ridica la 1,8 miliarde EUR, reprezentand o crestere de 37% in raport cu bugetul pentru 2007-2013.

Programul “Europa creativa” are trei componente: componenta trans-sectoriala, adresata tuturor sectoarelor culturale si creative (15% din bugetul programului); componenta Cultura, adresata SCC (30% din bugetul programului); si componenta MEDIA, adresata sectorului audiovizual (55% din bugetul programului).

In prezentarea proiectului de aviz, Adriana Ticau a subliniat ca “Sectoarele creative si culturale (SCC) au o contributie importanta in domeniul ocuparii fortei de munca si al cresterii economice, asigurand 4,5% din PIB-ul total al Europei si 3,8% din forta de munca. Sectoarele culturale si creative contribuie si la dezvoltarea altor sectoare ale economiei, precum turismul sau tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC). Prin stimularea inovarii, a spiritului antreprenorial, printr-o crestere inteligenta si durabila, sectoarele creative si culturale contribuie la incluziunea sociala”.

Componenta trans-sectoriala pune la dispozitia SCC un mecanism atat pentru a facilita accesul IMM-urilor si a organizatiilor din SCC la finantare, cat si pentru a imbunatati capacitatea institutiilor financiare de a evalua proiectele culturale si creative. Acest mecanism va fi complementar altor mecanisme ale UE din cadrul Fondurilor structurale sau al Programului pentru competitivitate si inovare.

Dificultati

“IMM-urile si organizatiile din SCC intampina dificultati privind accesul la finantare. Aceste dificultati se datoreaza, in principal, urmatoarelor motive: natura necorporala a multora dintre activele lor, cum ar fi drepturile de autor; produsele SCC nu sunt, in general, fabricate in serie ci sunt, cel mai adesea, un prototip unic, in timp ce investitiile trebuie sa fie realizate pe termen lung pentru a fi rentabile; antreprenorii din domeniul cultural si creativ nu dispun adesea de competentele comerciale necesare pentru a-si promova proiectele pe langa institutiile financiare; institutiile financiare nu cunosc suficient aceste sectoare si nu sunt dispuse sa investeasca in dezvoltarea cunostintelor necesare pentru evaluarea riscurilor specifice; datele fiabile sunt adesea insuficiente, ceea ce limiteaza posibilitatea IMM-urilor din aceste sectoare sa obtina credite”, a precizat Adriana Ticau.

Digitalizare

Digitalizarea produselor sectoarelor SCC ofera oportunitati economice si reprezinta o conditie esentiala pentru dezvoltarea viitoare a capacitatilor culturale si creative ale Europei. Accesibilitatea online a materialului cultural va permite cetatenilor din intreaga Europa sa aiba acces la el. Este necesar un parteneriat intre sectorul public si cel privat pentru a crea noi modalitati de finantare.

Prin amendamentele depuse, raportoarea comisiei ITRE pentru opinia privind instituirea programului “Europa creativa” a solicitat introducerea unui nou obiectiv specific, si anume imbunatatirea accesului persoanelor cu handicap la produsele SCC.

Raportoarea a solicitat imbunatatirea ofertelor online legale si atractive, cu scopul de a incuraja creatia artistica si a proteja drepturile de autor, precum si o alocare bugetara clara pentru fiecare dintre cele trei componente ale programului.

Finantare

Alocarea bugetara orientativa este de 15% pentru componenta trans-sectoriala, de 30% pentru componenta Cultura si de 55% pentru componenta MEDIA. Ajutorul financiar acordat nu poate depasi 50% din costurile finale ale operatiunilor sprijinite, cu exceptia cazurilor prevazute in mod expres in programul de lucru anual si in cererile de propuneri.

Majoritatea granturilor acordate prin “Europa creativa” vor fi gestionate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura, prin intermediul cererilor de propuneri, cu exceptia actiunilor speciale (inclusiv atribuirea de premii, a cooperarii cu institutiile internationale, a fondurilor de coproductie audiovizuala internationale, precum si finantarea “Capitalelor culturale europene” si a “Marcii patrimoniului european”), care vor fii gestionate direct de catre Comisie.

Termenul de depunere a amendamentelor la proiectul de aviz este 3 aprilie 2012 iar votul in cadrul Comisiei ITRE este prevazut pentru luna mai. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.