Fost procuror general adjunct al României, la puşcărie pentru fraudarea concursului din 2007. Şi cei 5 complici intră după gratii

Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a fost condamnată astăzi, definitiv, la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind fraudarea concursului din 2007 pentru funcţii de procurori şefi. Completul de 5 judecători al instanţei supreme i-a trimis după gratii şi pe cei 5 complici, foşti magistraţi, la pedepse între 2 şi 3 ani. Toţi aceşti magistraţi au fost suspendaţi din funcţie la scurt timp după anunţarea rezultatului concursului, deoarece au ieşit la iveală informaţii despre fraudarea acestuia. Este încă un caz de succes al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care, iată, se finalizează după 7 ani.

Gabriela Ghiţă a fost  la concursul din 2007 preşedintele Comisiei de examenul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor. Ea a fost pedepsită cu 2 ani de închisoare cu executare, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Sterian Guli, fostul şef al Parchetului Judecătoriei Urziceni, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător al ÎCCJ şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi Gheorghe Cerbeanu, fost judecător la Tribunalul Vâlcea, au primit pedepse de câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În cazul celor patru, în primă instanţă, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispuseseră suspendarea pedepselor.

În cazul lui Eugen Cojocaru, fost procuror la PÎCCJ, Completul de 5 judecători a menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.

La fel s-a întâmplat în cazul procurorului piteştean Gheorghe Dumitru, condamnat 3 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă.

Fapte

Procurorilor anticorupţie au descoperit că, în noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a cerut de la Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influenţa asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru funcţii de procurori şefi, să-i determine pe aceştia să-i înlesnească lui Dumitru promovarea ca procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Din suma pretinsă, Cojocaru a primit efectiv 15.000 de euro, Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de Cerbeanu şi Bucur.

În cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Dumitru i-a dat lui Bucur mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky), pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai CSM, să-i determine să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată.

În urma concursului, Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

De asemenea, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru promovarea în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Cojocaru a obţinut de la Gabriela Ghiţă o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma să se desfăşoare în 25 noiembrie 2007.

Gabriela Ghiţă i-a pus la dispoziţia lui Cojocaru informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze lui Sterian Guli. În această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcţia respectivă, care nu a avut “şansa” să beneficieze de un astfel de ajutor, potrivit procurorilor DNA.

La finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.