Fostul sef de cabinet al lui Blejnar, dat in urmarire prin Interpol

Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost dat miercuri in urmarire internationala, prin Interpol, de catre Politia Romana. Numele lui este vehiculat intr-un dosar aflat in atentia procurorilor DNA, in care Peter Attila Racz, unul dintre cei mai cunoscuti operatori de tranzactii petroliere la negru din Romania, a fost deja trimis in judecata pentru o frauda de aproximativ 20 de milioane de euro.

“La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Biroul National Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, a solicitat urmarirea internationala, prin Interpol, a lui Marta Codrut-Alexandru, de 38 de ani, persoana disparuta in imprejurari suspecte”, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Pe 25 mai, IGPR a dispus darea in urmarire nationala a lui Marta, in urma sesizarii facute, in aceeasi zi, de sotia acestuia, care a precizat ca ultima data sotul ei a fost vazut pe 21 mai, cand a plecat sa se intalneasca cu un prieten si si-a lasat telefoanele mobile acasa. Tot cu aceeasi data a fost introdusa o alerta in sistemul informatic Schengen.

Scenarii

Scenariile nu au intarziat sa apara: unele merg pe varianta rapirii si scoaterii din tara a lui Marta, pentru datorii pe care le avea; altele fac legatura cu ancheta DNA care l-ar viza si pe fostul sef de cabinet al lui Blejnar, si care s-ar afla pe punctul de finalizare.

In plus, o alta ancheta ar fi initiata de DNA pe numele celor doi, pentru instigare la evaziune fiscala. Autoritatile tac malc.

ANAF, paguba de 20 mil euro

In ancheta referitoare la Peter Attila Racz, ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 20 milioane de euro, reprezentand accize, TVA si impozit pe profit.

Pentru recuperarea acesteia, procurorii au pus sechestru asigurator asupra statiei de prelucrare a reziduurilor petroliere apartinand SC Texas Grup Oyl SRL, precum si asupra partilor sociale ale acestei societati comerciale.

Audieri cu Blejnar in frunte

Procurorii au inceput audierea persoanelor care il cunosc pe Marta, printre acestia fiind sotia si fratele lui, senatorul Mircea Banias, Sorin Blejnar si omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Surse judiciare sustin ca fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar ar fi plecat din tara legal, la inceputul saptamanii trecute, prin vama Giurgiu, acelasi loc prin care a parasit tara si Mihail Boldea. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.