Fraude la referendum: 3 mehedinţeni şi 2 ilfoveni, trimişi în judecată. Ei riscă închisoare de la 2 la 7 ani

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au finalizat cercetările în cauza cunoscută drept „Fraude la referendum” – jud. Mehedinţi – şi au dispus, în 3 aprilie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Calea Rodica, Antonie Titus şi Amzoi Ion. Ei se fac vinovaţi că au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, respectiv 137 voturi din totalul de 1.440 de alegători înscrişi pe lista permanentă şi cea suplimentară, şi au falsificat documentele de la biroul electoral. Totodată, în 5 aprilie, procurorii PÎCCJ i-au trimis în judecată pe Ceauşu Dumitra şi Prodan Niculae, din Bolintin Vale, jud. Ilfov, pentru că fapte asemănătoare (130 de voturi suplimentare, reprezentând 20% din total)Infracţiunile săvârşite de cei 5 sunt prevăzute în Art. 55, alin. 1, din Legea nr. 3/2000, şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

Din rechizitoriul procurorilor reiese că, la referendumul naţional din 29 iulie 2012, inculpata Calea Rodica, în calitate de preşedinte al unei Secţii de votare din Comuna Pătulele, jud. Mehedinţi, a semnat lista electorală suplimentară aferentă urnei mobile, deşi cunoştea că aceasta conţine semnături false, a introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător persoanelor înscrise în fals (atât în lista electorală permanentă, cât şi în lista electorală suplimentară), apoi a consemnat, în procesul-verbal privind rezultatul referendumului, date nereale cu privire la numărul participanţilor.

Totodată, inculpaţii Antonie Titus şi Amzoi Ion, în calitate de membri ai biroului electoral al aceleiaşi secţii din Comuna Pătulele, desemnaţi de preşedinta secţiei să se deplaseze cu urna mobilă la toate persoanele înscrise în lista suplimentară, nu şi-au îndeplinit această atribuţie. În acest context, inculpaţii au permis, ulterior, semnarea în fals a celor care nu şi-au exercitat dreptul de vot şi introducerea unui număr suplimentar de buletine de vot corespunzător acestor persoane, precum şi semnarea procesului-verbal privind rezultatul referendumului, cunoscând că acesta conţine date nereale.

Totodată, din rechizitoriul întocmit de procurori în Bolintin Vale, rezultă că inculpata  Ceauşu Dumitra, în calitate de preşedinte al unei secţii de votare din localitatea Bolintin Vale, jud. Ilfov, a falsificat lista suplimentară aferentă urnei mobile, prin certificarea acesteia (ca urmare a aplicării semnăturii), deşi lista conţinea menţiuni false, respectiv un număr de 10 persoane figurau de 2 ori în această listă.

Cu acelaşi prilej, inculpatul Prodan Niculae, în calitate de membru al biroului electoral al aceleiaşi secţii de votare din Bolintin Vale, însărcinat cu deplasarea cu urna mobilă la domiciliul persoanelor înscrise în lista suplimentară, a falsificat această listă, în sensul că a permis ca, în cazul mai multor persoane care figurau pe listă, semnătura să fie executată de alte persoane decât cele ale căror date erau înscrise în acest document, inclusiv de inculpat, faptă urmată de introducerea în urna mobilă a unui număr corespunzător de buletine de vot.

Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de  130 voturi, reprezentând un procent de aproape 20% din numărul total de voturi exprimate, informează PÎCCJ.

Dosarul inculpaţilor mehedinţeni a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vînju Mare, iar cel al ilfovenilor, Judecătoriei Bolintin Vale.

Iată ce prevede Art. 55, al. 1 din Legea referendumului (Legea 3/200o, actualizată în 2012): „Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani”.

Alţi inculpaţi trimişi în judecată sau urmăriţi penal

Cei 3 inculpaţi mehedinţeni şi 2 ilfoveni se adaugă altor zeci de persoane trimise în judecată sau urmărite penal pentru fraude la referendumul din 29 iulie 2012. Astfel, în 5 decembrie, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost deferit justiţiei, alături de alte 16 persoane, pentru că a plătit oameni – printre care şi interlopi – să le dea câte 50 de lei şi mâncare şi băutură de 1.500 lei unor persoane defavorizate, pentru a vota la referendum.

În 23 noiembrie 2012, procurorii PÎCCJ au dispus începerea urmăririi penale faţă de 7 membri ai unei secţii de votare din localitatea Lumina, jud. Constanţa, învinuiţi de faptul că au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot şi au semnat în locul persoanelor pentru care au votat ei. Amintim că, în urmă cu o zi, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de 13 membri ai altor două secţii de vot din Lumina.

În 21 noiembrie 2012, anchetatorii PÎCCJ au început urmărirea penală a 5 membri ai unei secţii de vot din Ovidiu, jud. Constanţa.

În 5 noiembrie 2012 au fost trimişi în judecată, la Judecătoria Drobeta-turnu Severin, primii 4 inculpaţi – 3 şefi de secţii şi reprezentanta unei alte secţii, toţi din jud. Mehedinţi.

 Amintim că Parchetul General a anunţat că există 500 de dosare penale instrumentate la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, iar printre cei inculpaţi se află nume sonore, cum este cel al secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. La rândul său, Daniel Morar declara la începutul lui septembrie, când încă se afla la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că  procurorii fac verificări în zeci de secţii de vot de pe raza a 5 judeţe, de unde au probe că votul a fost fraudat 5%, 10% şi 15%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.