Gebruder Weiss

Performanţi până la ultimul detaliu

Fiecare detaliu contează, fiecare angajat şi fiecare element care oferă productivitate. Sistemul de management trebuie să se bazeze pe informaţii reale până la nivel de unitate de cost, iar sistemul de motivare trebuie să răspundă cu adevărat realităţii.

Sunt elemente pe care Gebrüder Weiss România le are în vedere în mod real prin implementarea unui sistem de management al performanţei. „Chiar dacă mulţi dintre cei de pe piaţă afirmă că îşi evaluează angajaţii, un sistem care să urmărească performanţa în profunzime până la nivelul fiecărui angajat, fără să se oprească la acei indicatori financiari care sunt analizaţi de regulă la nivelul departamentelor, reprezintă o noutate pentru România“, a afirmat Viorel Leca, directorul general Gebrüder Weiss România. El a explicat provocarea pe care o implică sistemul birocratic care trebuie să susţină o evaluare corectă până la nivel de unitate şi importanţa utilizării unui sistem IT de urmărire a activităţii la nivelul companiei. Concret, trebuie stabilită pentru fiecare angajat o grilă de evaluare, întocmită o analiză a performanţei sale la începutul anului şi apoi realizate evaluări intermediare face to face. „Aplicam acest proces la nivel de management, dar acum am început să îl urmărim în profunzime, inclusiv în privinţa competenţelor fiecărui angajat în comparaţie cu fişa postului. Pe segmentul unde vorbim despre activităţi măsurabile, se acordă note pentru comportament“, a arătat Viorel Leca, menţionând că, la nivel declarativ, angajaţii Gebrüder Weiss România susţin această iniţiativă.

Un sistem corect de recompensare

Consumul de timp este însă unul important pentru că managerii trebuie să aibă discuţii individuale cu subalternii pentru stabilirea notelor, care sunt acordate pe o scară de la 1 la 5, unde 3 reprezintă îndeplinirea obiectivelor în proporţie de 100%, 4 implică obiective atinse 120% iar cinci cu mai mult de 120%. „Mulţi nu înţeleg din prima fază sistemul de notare şi aşteaptă să primească 5 din start pentru că şi-au îndeplinit atribuţiile. Trebuie să le explicăm însă că acel 3 înseamnă 10 în sistemul de notare utilizat la şcoală. În mod normal, angajaţii sunt plasaţi în cel mai bun caz undeva între 2 şi 3 pentru că întotdeauna obiectivele sunt setate ambiţios.“ Directorul general Gebrüder Weiss Romania a explicat că la baza deciziei de implementare a unui sistem de management al performanţei a stat faptul că multora dintre manageri le lipsea instrumentul potrivit de motivare. „De exemplu, nu mi se pare corect ca toată lumea să beneficieze, indiferent de comportamentul pe care l-a avut în timpul anului, de acelaşi nivel de bonusare. Este unul dintre motivele pentru care toată lumea a fost de acord cu introducerea unui sistem de evaluare. Bonusurile trebuie acordate pentru performanţă – pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în fişa postului, angajaţii primesc salariu. Mergem pe ideea că nu poţi controla ceea ce nu măsori“, a subliniat Viorel Leca. În opinia sa, un astfel de sistem va îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate de companie, ţinând cont că evaluează indicatori care se regăsesc şi în relaţia cu beneficiarii, cum ar fi, de exemplu, numărul de erori şi acurateţea inventarului. Un astfel de sistem generează, teoretic, o creştere a performanţei. „În fond, acesta este scopul nostru, însă trebuie să vedem dacă managementul performanţei se va plia în final pe cultura locală. Din păcate, noi nu avem cultura lucrului bine făcut. Avem seriozitatea de a ne prezenta la job în fiecare zi, dar am văzut puţini oameni care au satisfacţia lucrului bine făcut.“

Externalizarea, din ce în ce mai des în discuţie

Viorel Leca a subliniat că este foarte importantă, astăzi, calitatea în logistică, mai ales în situaţia în care din ce în ce mai multe companii care realizează in-house transportul şi depozitarea au în vedere externalizarea. „Din păcate, mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi să ia în calcul toate costurile pe care le presupun aceste activităţi. Este foarte greu, de exemplu, să convingi un producător că nivelul costurilor nu se reduce la salariul şoferului şi la carburant, atunci când are maşinile amortizate. În plus, indiferent dacă este vorba despre transport sau depozitare, nimeni nu vrea să ia în calcul costurile de regie. Sunt cazuri în care companiile deţin hub-uri regionale unde plătesc angajaţi şi au camioane proprii şi numai prin închiderea depozitelor ar putea obţine economii semnificative. În plus, există o serie de costuri ascunse, pe care potenţialii clienţi nici măcar nu vor să le ia în discuţie. Dar faptul că am început măcar să purtăm discuţii pe această temă este foarte important.“ Directorul general Gebrüder Weiss România a ţinut să sublinieze că piaţa se mişcă, şi nu pentru că intră jucători noi pe piaţă, ci pentru că apar din ce în ce mai mulţi clienţi care discută despre externalizare. „Piaţa se va extinde iar locul Gebrüder Weiss este în zona unde putem aduce plus valoare şi nu neapărat cel mai bun preţ. Am stat de vorbă cu oameni din multinaţionale, care apreciau că specificaţiile produsului sunt foarte importante, însă noi, în România, cerem doar preţ“, a apreciat Viorel Leca, subliniind că la baza colaborărilor dintre companii trebuie să existe principii corecte. „Există, însă, parteneriate pe termen lung, care aduc beneficii pentru ambele părţi. Eu văd un feedback, în acest sens, din partea clienţilor vechi, care continuă parteneriatul cu noi pentru că sunt într-o zonă de siguranţă“, a concluzionat directorul general Gebrüder Weiss Romania.

20 de ani de excelenţă pe plan local

Prezentă în România încă din anul 1994 prin colaborarea cu compania locală Cargolog, Gebrüder Weiss a sărbătorit anul acesta 20 de ani de Excelenţă în Servicii, oferind soluţii integrate de logistică, precum şi o gamă completă de servicii de transport rutier (internaţional sau domestic în regim de grupaj, camioane complete sau parţiale), feroviar, aerian şi maritim. Cu aproximativ 470 de angajaţi, 31.200 mp capacitate de depozitare şi un portofoliu impresionant de referinţe primite în urma implementării eficiente a unor soluţii logistice inteligente pentru clienţii săi, Gebrüder Weiss SRL reprezintă cu succes în România compania sa mamă, Gebrüder Weiss GmbH, cel mai mare furnizor privat de servicii logistice şi de transport din Austria.

Valorile Gebrüder Weiss

Patru valori formează pilonii care susţin structura concernului GW:

– Independenta

Sustenabilitate

Angajament

Excelenţă în servicii

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.