Gigi Becali, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. El rămâne în Parlament, dar nu se ştie dacă şi în PNL

Gigi Becali a fost condamnat, luni, de Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul de sechestrare de persoane. El are termen de încercare timp de 8 ani, perioadă în care trebuie să se prezinte o dată pe lună la Poliţie, să justifice orice deplasare în străinătate mai mare de 8 zile, să anunţe dacă şi de ce îşi schimbă domiciliul. Desigur, nu trebuie să încalce legea sub nicio formă în acest răstimp. În caz contrar, riscă închisoarea. Pedepse similare au fost dispuse şi în cazul gărzilor sale de corp. Sentinţa fusese amânată în 28 ianuarie a.c.. Procurorul de caz ceruse 11 ani de închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar.

În acest moment, deputatul PNL George Becali nu se află în ţară, el plecând în weekend în Dubai, de unde a anunţat, telefonic, că în cazul în care va fi condamnat la închisoare cu executare nu se va mai întoarce în ţară.

După aflarea sentinţei, într-o intervenţie telefonică la RTV, Becali a spus că “judecătoarele din Completul ICCJ vor trăi toată viaţa cu coşmarul că au condamnat un om nevinovat”.

Mi-e ruşine să vin în ţară, poate după ce va pleca ăla de la Cotroceni

El a adăugat că nu se mai întoarce în România.

“În Dubai, lângă biserica creştină sunt nişte case frumoase. Eu nu mai am ce să caut în ţara aia. Numai calc în ţara aia. Vreau să îmi pun familia la adăpost. România nu este un loc sigur. Mi-e ruşine şi mi-e jenă să vin în ţară. Nu accept să fiu batjocorit (…) Când va pleca ăla de la Cotroceni de acolo mai vin în ţară”, a spus Gigi Becali.

În continuare parlamentar şi membru în Comisia juridică

Deputatul Gigi Becali va putea rămâne în continuare în Parlament, deoarece nu există în acest moment vreo lege sau vreun regulament care să prevadă că un parlamentar condamnat definitiv, cu suspendare, îşi pierde mandatul.

Mai mult, condamnatul Becali va rămâne şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Partidul Naţional Liberal este cel care l-a desemnat în această comisie şi ar putea cere înlocuirea lui, dar este greu de crezut acest lucru.

De altfel, în Parlamentul cu 588 de aleşi mai există două persoane cu condamnări definitive. Unul este Dumitru Verginel Gireadă – deputat USL-PNL în Colegiul 1 Botoșani, cu sentinţă definitivă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. A fost condamnat în aprilie 2012 şi ales deputat cu 66,7% voturi.

Celălalt a fost condamnat la 1 an de închisoare în 1988, pentru că a furat patru saci cu grâu. Este Nicolae Bădălău, preşedintele PSD Giurgiu, ales senator în Colegiul 1 Senat Giurgiu cu 72,27% din voturi.

Condamnat, dar membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Deputatul Becali a anunţat săptămâna trecută că va decide în cursul acestei săptămâni dacă va mai rămâne sau nu în PNL, pentru că nu vrea să-i facă rău lui Crin Antonescu.

Dacă Becali ar fi primit o pedeapsă cu executare, mandatul său ar fi încetat de drept, ca în cazul lui Adrian Năstase, pe parcursul ispăşirii pedepsei cu închisoarea.

Gigi Becali mai este judecat în dosarul “Valiza”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.