Inchisoare in dosarul “Caltabosul”

ICCJ a decis, marti, condamnarea la 3 ani de inchisoare cu executare a fostilor ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, in dosarul “Caltabosul”. Instanta suprema a mai decis condamnarea la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare a celui de-al treilea inculpat din dosar, Gheorghe Ciorba, care a scapat de puscarie pentru ca a colaborat cu anchetatorii. Potrivit rechizitoriului DNA, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit in 2007, prin intermediul lui Muresan, produse alimentare de 1.500 de lei si 15.000 de euro de la Ciorba, pentru a-i favoriza castigarea a doua licitatii. Decizia nu este definitiva, ci poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al ICCJ.

In acest dosar, Decebal Traian Remes, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenta, iar Ioan Avram Muresan, de complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba este acuzat de cumparare de influenta, in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie, in 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit produse alimentare in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Muresan.

“Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea – structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, potrivit DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba i-a oferit, prin intermediul lui Muresan, si un autoturism de lux marca Audi Q7, in valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la ITRSV Ramnicu Valcea. El s-a autodenuntat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe ministrul Remes.

Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functia de ministru al Agriculturii in 11 octombrie 2007, dupa ce postul national de televiziune a difuzat imagini din inregistrarea video a intalnirii sale cu Ioan Avram Muresan, in care primea un plic de la acesta, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.