Judecătoare suspendate din funcţie pentru că i-au anulat condamnarea lui Dinel Staicu

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus astăzi, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), suspendarea din funcție a judecătoarelor Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă, de la Curtea de Apel București (CAB), după trimiterea lor în judecată pentru că au anulat ilegal condamnarea de 7 ani de închisoare a lui Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR). Măsura i se va aplica însă numai magistratei Piciarcă, deoarace Cîrstoiu era, oricum, suspendată din funcţie încă din 20 august 2013, în dosarul şpăgii de peste o jumătate de milion de euro (din totalul de 1,2 milioane conveniţi) primită de la Staicu.

Judecătoarele Liliana Bădescu, Dumitrița Piciarcă și Veronica Cîrstoiu – aflată în arest preventiv într-un alt dosar – au fost trimise în judecată, ieri, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Bădescu a cerut pensionarea la începutul acestui an şi i s-a aprobat de către CSM, astfel că va primi pensia specială.

Ca un element de noutate, procurorii solicită instanței ca, pe lângă condamnare, cele trei judecătoare să fie obligate la plata sumei de 18 milioane de lei reprezentând prejudiciul creat de Dinel Staicu BIR şi care nu a mai fost plătit ca urmare a admiterii acelei contestații în anulare.

Potrivit DNA, la data de 22 februarie 2012, cele trei judecătoare de la Curtea de Apel București – Secția I Penală au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381/22.02.2012, pronunțată în dosarul nr. 9972/2/2011.

Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Dinel Nuțu (fost Staicu) față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la 7 ani închisoare.

Anchetatorii susțin că falsificarea s-a realizat prin: atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorității de lucru judecat a avut la bază aceeași sesizare, cu același conținut, aceeași situație de fapt (cesiune de creanțe și obținerea de credite), același prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleași părți, aceleași societăți comerciale, același probatoriu, aceeași parte civilă (Banca Internațională a Religiilor SA).

De asemenea, judecătoarele și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că au desființat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătorești și au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu, arată DNA.

Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către Dinel Staicu, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684 lei către Banca Internațională a Religiilor SA, prin lichidator judiciar.

Sechestru pe avere

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 18.839.684 lei, asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând celor trei judecătoare, după cum urmează:

* Veronica Cîrstoiu – conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafață de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp;

* Dumitrița Piciarcă – conturi bancare pe care este titulară, apartament și două imobile aflate în coproprietate;

* Liliana Bădescu – autoturism marca VW Touareg și un apartament.

În 20 noiembrie 2013, procurorii DNA au dispus confiscarea extinsă a averii judecătoarei Veronica Cîrstoiu, în dosarul pentru care se află în arest preventiv. Ea va pierde 630.000 de euro primiţi drept şpagă şi 156.351 de lei pe care CAB îi cere ca parte vătămată în proces.

Magistrata a fost trimisă în judecată, tot în 20 noiembrie, împreună cu lotul de complici: fiul ei, Florin Cergan, avocatul Lucian Băgia, Dinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu – toţi arestaţi preventiv – şi cu alţi 4 inculpaţi cercetaţi în libertate în acest dosar de corupţie: Marian Staicu, Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei şi Marilena Cucianu. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.