UPDATE 4! Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, ARESTAŢI

Curtea de Apel București a dispus în această dimineaţă, în jurul orei 6.00, arestarea preventivă pentru 30 de zile a judecătorului Stan Mustață – cel care judeca recursul lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare – și a grefierei Mariana Curea, judecând azi-noapte cererea procurorilor DNA. Decizia CAB nu este definitivă și poate fi contestată. Cei doi au fost reținuți aseară, după ce anchetatorii au primit avizul CSM privind percheziţionarea şi reţinerea magistratului. Totodată, sunt urmăriţi penal Ion Boraciu şi Florian Alexandru, prin intermediul cărora, cu ajutorul grefierei, Mustaţă a luat şpagă – de 6 ori – de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile în dosarele acestora.

UPDATE 29 octombrie: Stan Mustață a mutat în arest la domiciliu, după aproape 6 luni de arest preventiv, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție.

UPDATE 30 mai: CSM i-a aprobat lui Stan Mustaţă cererea de pensionare anticipată, astfel că acesta va încasa lunar  pensie specială de 10.000 de lei.

UPDATE 26 mai: La nici o lună de la arestarea preventivă, Mustaţă, Curea şi alţi 3 complici au fost trimişi în judecată, principala acuzaţie a DNA fiind cea de constituire de grup infracţional organizat. 

UPDATE: În STENOGRAMELE discuţiilor ambientale dintre magistrat şi complici arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare.

Mustaţă, Boraciu şi Alexandru au constituit anul trecut un grup infracţional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

Printre dosarele pentru care judecătorul Stan Mustaţă a cerut şpagă se află o contestaţie în anulare formulată de Mihai (MM) Stoica – anularea condamnării primite de acesta în dosarul transferurilor din fotbal, cerere pe care magistratul a aprobat-o, de principiu -, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest, potrivit unor surse judiciare.

Extrem de grav este faptul că judecătorul îşi racola “victimele” chiar din dosarele aflate la CAB, le lua adresele şi îşi trimitea “locotenenţii” acasă la ei pentru a le propune să dea mită ca să-i “salveze”.

“În perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile”, precizează DNA.

Stan Mustață este acuzat de mai multe infracțiuni:

– constituire a unui grup infracțional organizat;

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

– 6 infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență.

Potrivit DNA, Stan Mustață, judecător la Secția a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Prima luare de mită: 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu, magistratul a pretins bani în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunțată la 4 martie 2014 de Curtea de Apel București.

Decizia penală nr. 222/A/2014 a fost dată în dosarul transferurilor din fotbal, iar surse judiciare au declarat că persoana condamnată este Mihai Stoica.

Fostul manager al echipei Steaua, Mihai Stoica, şi George Copos, fostul acţionar majoritar FC Rapid, au cerut astăzi, la Judecătoria Sectorului 5, schimbarea regimului de detenţie, dar instanţa a amânat decizia.

Condamnaţi în Dosarul Transferurilor de jucători. Mihai Stoica a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce George Copos, 3 ani şi 8 luni. Cei doi sunt încarcerați la penitenciarul Rahova, în regim închis.

Amânări repetate în dosarul Voiculescu

Judecătorul Mustaţă trebuia să judece, ieri, împreună cu un alt magistrat, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a ICA.

Magistratul le-a declarat jurnaliştilor că “oricum amânam dosarul”, pentru că celălalt judecător se afla în concediu. După evenimentele de ieri, dosarul a fost repartizat unui alt complet de judecată, iar următorul termen a fost stabilit pentru 13 mai.

Alte şpăgi

Iată celelalte fapte de luare de mită, comise de judecător prin intermediul lui Boraciu și Alexandru:

2. La 11 aprilie 2014, pentru pronunţarea unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar);

3. În perioada 15-16 aprilie 2014, pentru pronunţarea unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. În 16 aprilie 2014, pentru pronunţarea unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.

5. La 16 aprilie 2014, pentru pronunţarea unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.

6. La data de 16 aprilie 2014, pentru pronunţarea unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.