Kovesi a băgat frica în ANAF: Sechestru pe averea lui Mazăre. CSM se urneşte în cazul Antena 3

Speriaţi că le-ar putea deschide Laura Codruţa Kovesi dosar penal, cum a ameninţat ieri în interviul de la Adevărul Live, şefii ANAF au pus astăzi sechestru pe averea lui Radu Mazăre, la 4 luni de când procurorii anticorupţie îl cercetează sub control judiciar în cel mai recent dosar al său de corupţie. Cel mai probabil, cei de la ANAF se vor grăbi să pună în aplicare şi sentinţa din dosarul ICA privind recuperarea celor 60 de milioane de euro cu care Dan Voiculescu a prejudiciat statul. Ca la comandă, CSM s-a urnit şi a sesizat Inspecţia Judiciară, după o lună şi jumătate de când Antena 3 îi toacă zilnic în emisiuni pe procurorii şi pe judecătorii care au soluşţionat dosarul ICA.

Radu Mazăre a anunţat chiar el că are informaţii “pe surse” din interiorul Fiscului cum că are toate conturile personale blocate de ANAF, pentru recuperarea sumei de 700.000 de lei reprezentând amenzile judiciare cu care a fost sancţionată Primăria Constanţa în procesele cu cetăţenii. Conturile instituţiei ar fi fost, de asemenea, blocate în contul datoriei.

Primarul susţine că decizia a fost luată de ANAF la presiunea procurorilor DNA, şi spune că „se simte vânat”. Declaraţiile le-a făcut astăzi, după cea de-a 18-a vizită la IPJ Constanţa, unde trebuie să se prezinte săptămânal, în cadrul controlului judiciar în dosarul mitei de 175.000 de euro primite de la omul de afaceri Morgenstern Avraham.

Mazăre: „Mi se face lehamite, mă gândesc să renunţ”

Edilul spune că ar putea renunţa la postul de primar: „Mi se face lehamite, mă gândesc să renunţ”.

„Au pus sechestru pe trei conturi – două la o bancă, şi unul la altă bancă. Noroc că nu am prea mulţi bani pe acolo, că eu mă aştept la orice. Acum din cash trăiesc, pe care îl am în declaraţia de avere”, a mai spus Mazăre.

Ministerul Finanţelor se ocupă de executarea silită în dosarul ICA, nu DNA

În cazul ICA, lucrurile trebuie să decurgă la fel. „Ministerul Finanţelor se ocupă de executarea silită în dosarul ICA, nu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care a fost desemnată de instanţă să identifice conturi şi imobile pentru recuperarea prejudiciului”, a anunţat, ieri, procurorul-şef al DNA.

Kovesi a atenţionat că DNA va urmări modul în care s-a realizat procedura de executare, iar în momentul în care constată că a fost recuperat prejudiciul aşa cum a hotărât instanţa, activitata Direcţiei în acest caz încetează. Dacă ANAF nu se mişcă, vor fi deschise dosare penale celor care nu pun în aplicare sentinţa judecătorească.

Doar 5% din bunurile confiscate se executa efectiv. ANAF nu le execută

Referitor la modul cum se executa sechestrele puse de DNA, Kovesi a spus că “din analizele publice, doar 5% din bunurile confiscate se execută efectiv”.

“ANAF a spus public că a crescut la 8 sau 18%. ANAF nu le execută. Noi am deschis un dialog cu presedintele ANAF. Nici 8%, nici 18% nu ne multumeste. Ar trebui sa fie 100%. Niciun fel de explicaţie nu poate fi plauzibilă când nu execuţi 300 milioane de euro. Dacă anul trecut bunurile erau executate, se asigura o treime din bugetul Sănătăţii”, a precizat procurorul-şef al DNA.

Întrebată dacă nu se poate întoarce împotriva ANAF, Kovesi a răsspuns: “Din acest an urmărim şi modul în care se execută sentinţele. Vă asigur că urmărim cu foarte mare atenţie”.

Antena 3 nu e confiscată, nu e parte din dosar

Totodată, Kovesi a precizat că Antena 3 nu este parte în dosar, ci are doar calitatea de chiriaş într-o clădire a unei societăţi comerciale în cazul căreia instanţa a dispus confiscarea. Ea a insistat că Antena 3 nu este confiscată de DNA – aşa cum au postat pe ecran anteniştii imediat după condamnarea lui Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani  – şi nici nu poate fi de vreo altă instituţie a statului.

Procurorul şef al DNA a mai spus că nici jurnaliştii de la Antena 3 nu au fost implicaţi în dosarul ICA şi nu s-a dispus de către instanţă confiscarea unor bunuri de la aceştia, pentru recuperarea prejudiciulu.

CSM, inexistent

Tot la Adevărul Live, Laura Codruța Kovesi a criticat lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la atacurile făcute la adresa procurorilor și judecătorilor din dosarul ICA.

“CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linșaje mediatice la adresa procurorilor și a judecătorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur și simplu nu a intervenit. Consiliul Național al Audiovizualului nu a intervenit. (…) Sigur, cei din CSM pot să vă spună: dacă judecătorul se simțea deranjat, trebuia să sesizeze CSM. În secunda în care sesiza CSM exista riscul să fie recuzat, nu? Pentru că, dacă tu sesizezi CSM, te simți cumva lezat și atunci avocații spun că te antepronunți sau numai judeci independent și imparțial cauza. Eu cred că cele două instituții, atât CSM, cât și CNA, trebuie să-și îndeplinească rolul pe care îl au prin lege”, a spus procurorul șef al DNA.

Kovesi a adăugat că CSM este garantul independenței justiției și trebuie să apere magistrații corecți din sistem.

“Eu nu spun că ei nu au intervenit atunci când au fost sesizați. Ca procuror șef, atât în nume personal, dar și pentru instituție, de multe ori am sesizat CSM și, într-adevăr, au dat soluții rapide și au ieșit cu un comunicat de presă în favoarea instituției sau procurorului față de care s-au făcut acuzații mincinoase. Dar cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ. În ultimele două săptămâni a fost o presiune imensă pe judecătorii care au judecat acest dosar și nu a ieșit nimeni să-i apere. La fel – pe procurori, începând cu procurorul de caz care a întocmit rechizitoriul și terminând cu toți cei care au contribuit de-a lungul timpului la judecarea acestui dosar”, a arătat șefa DNA.

CNA, imun la minciuni

Referitor la CNA, Kovesi a spus că nu se poate ca această instituție să nu reacționeze atunci când sunt difuzate emisiuni în care se fac afirmații de tot felul despre magistrați.

“Sincer vă spun, nu ai posibilitatea fizică să te aperi la fiecare afirmație. Eu, ca procuror șef al DNA, nu pot să urmăresc anumite emisiuni de știri de dimineață până seara și să-mi notez ce zice fiecare și a doza zi să dau replică la toți. Pe chestiunile mai importante, de amploare putem să ieșim cu comunicat de presă”, a subliniat ea.

Procurorul-șef al DNA a precizat că, spre deosebire de procurori, judecătorii nu au o instituție în spate care să-i sprijine atunci când sunt atacați. Ea a adăugat că judecătorii sunt lăsaţi fără orice aparare dacă CSM nu intervine.

“Dacă procurorii din DNA sunt deja oarecum obișnuiți cu aceste atacuri și știu că în spatele lor întotdeauna există o instituție serioasă a statului român, puternică, care încearcă să-i apere și să-i reprezinte, cred că o problemă a sistemului o reprezintă cine îi apără pe judecători. Dacă un procuror din DNA este atacat, sigur, ca șef al acestei direcții sau toți cei cu funcții de conducere sesizăm CSM, îl ajutăm pe procuror în anchetă, îl sprijinim cu tot ce are nevoie, are colegi, are polițiști lângă el cu care își continuă ancheta. Judecătorii nu au acest avantaj. Nu au o instituție serioasă în spate care să-i ajute, să-i sprijine atunci când sunt atacați”, a mai explicat Kovesi.

Principalele declaraţii ale procurorului-şef al DNA pot fi citite AICI.

Inspecția Judiciară, sesizată într-un final

Imediat după interviu, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară să verifice dacă Antena 3 le-a terfelit imaginea magistraţilor din dosarul ICA-Voiculescu.

“Ca urmare a apariției în mass media a unor multiple articole și comentarii cu privire la activitatea de judecată desfășurată la nivelul Curții de Apel București, precum și cea de urmărire penală desfășurată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul denumit ‘I.C.A’., conducerea CSM a  solicitat Inspecției Judiciare ca (…) să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM transmis luni.

Dacă se va constata că reputaţia procurorilor DNA şi judecătorilorilor care au instrumentat şi pronunţat sentinţa a fost lezată, CSM va publica un comunicat pe care Antena 3 va fi obligată să îl difuzeze. Aceasta este, potrivit legii, singura modalitate legală prin care Consiliul poate apăra reputaţia magistraţilor.

Chemarea în judecată, singura soluţie

Judecătorii sau procurorii desfiinţaţi în emisiuni tv pot da însă în judecată, individual, acele canale de televiziune şi pe jurnaliştii care le-au terfelit imaginea.

Chiar Laura Codruţa Kovesi a apelat la această metodă atunci când ea a făcut subiectul mai multor emisiuni în care a fost acuzată, pur şi simplu, că a luat bani de la interlopul Bercea Mondial, după ce acesta a strigat acest lucru din duba Poliţiei, dar nu şi-a susţinut acuzaţia câteva minute mai târziu, în faţa procurorilor.

Comncret, în 25 iunie, procurorul-şef al DNA a dat în judecată Antena 3 şi pe realizatorii emisiunilor, pentru mărturie mincinoasă. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.