Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi moderatorii, pentru afirmaţii mincinoase

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată Antena 3, dar şi pe moderatorii şi invitaţii emisiunilor derulate aproape non-stop în scandalul Bercea Mondial – Mircea Băsescu, pentru afirmaţii mincinoase la adresa ei, “care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anterior, în 20 iunie, după afirmaţiile acuzatoare ale interlopului făcute la adresa sa şi comentate în acelaşi ton de moderatorii canalului tv al lui Dan Voiculescu, Kovesi a sesizat atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), “pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice”, cât şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

În nume personal, Laura Codruţa Kovesi a înregistrat astăzi la instanţa de judecată “acţiunea în daune morale împotriva persoanei juridice SC Antena 3 SA, precum şi a persoanelor fizice Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Răzvan, moderator, respectiv invitaţi, pentru afirmaţii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, le-a spus jurnaliştilor, înainte de a fi audiat la DNA în dosarul în care fiul său l-a reclamat pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, pentru trafic de influenţă, că a dat “aproape 2 milioane de euro”, bani care ar fi ajuns la procurorul-şef al DNA, “prin şofer”, precum şi la preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.

Bercea a cerut, totodată, audienţă “de urgenţă la premierul Victor Ponta, în speranţa că îl va salva de cei 8 ani şi 9 luni de puşcărie pe care interlopul îi ispăşeşte pentru tentativă de omor. În închisoare se află şi alţii din clanul Bercea: fiul, Florin Anghel, care va sta 5 ani şi 3 luni pentru tentativă de complicitate la omor, precum şi soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, condamnată la 1 an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune. 

Acuzele de o gravitate extremă strigate de Bercea din dubă jurnaliştilor, dar nesusţinute apoi în faţa procurorilor DNA unde interlopul a refuzat să scoată vreun cuvânt, au fost întoarse ca pe o clătită de moderatorii şi invitaţii postului tv Antena 3, motiv pentru care şeful DNA i-a acţionat pe toţi în judecată.

Redăm integral comunicatul DNA:

1. Urmare a unor afirmaţii vehiculate în mass media în data de 19 iunie 2014, referitoare la presupuse fapte de corupţie despre care s-a afirmat că ar fi comise de către procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. 2 din Legea nr.317/ 2004 republicată, potrivit cărora “… judecătorii şi procurorii se adresează Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei…”, cu referire la dispoziţiile art.75 din Legea nr.303/2004 republicată şi dispoziţiile art. 8 şi 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care “… consacră protecţia reputaţiei sau drepturilor altei persoane, precum şi garantarea autorităţii şi imparţialităţii puterii judiciare…”

DNA a solicitat la data de 20.06.2014 Inspecţiei judiciare demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice. 

Totodată, DNA a solicitat demararea de verificări în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât consideră că afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Dreptul la libera exprimare prevăzut de art.30 din Constituţie trebuie exercitat în limite care să nu prejudicieze demnitatea, onoarea, dreptul la proprie imagine consfinţite de art.30 alin 6 din Constituţie, iar exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă.

Acreditarea ideii că „interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat, şi afirmaţiile că procurorul şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă” sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA.

Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice.

2. De asemenea, procurorul şef DNA a sesizat, la data de 24.06.2014 Consiliul Național al Audiovizualului şi a solicitat să se constate că au fost încălcate prevederile Deciziei nr.220/2011 privind Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Audiovizualului), în cadrul Emisiunii „Sinteza zilei” difuzate de postul Antena 3 la data de 19.06.2014, deoarece nu au fost prezentate în mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmaţii şi nu a fost prezentat imparţial şi cu bună credinţă niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii.

Aşa zisul material jurnalistic prezentat în cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmărirea în locuri publice a procurorului şef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea susţine denigrarea sub toate modalităţile şi pentru a-i fi ştirbită autoritatea, prin afirmaţii mincinoase.

De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foşti colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare.

În acest context s-a solicitat ca în cadrul verificărilor efectuate, să se constate că afirmaţiile formulate în cadrul emisiunii sunt total mincinoase şi conţin elemente de natură să aducă grave atingeri reputaţiei profesionale şi imparţialităţii cu care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi exercită atribuţiile de conducător şi reprezentant al acestei instituţii.

3. De asemenea, în nume personal, doamna Laura Codruța KÖVESI, la data de 25.06.2014, a înregistrat la instanţa de judecată acţiunea în daune morale împotriva persoanei juridice S.C. ANTENA 3 S.A., precum şi a persoanelor fizice Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Răzvan, moderator, respectiv invitaţi, pentru afirmaţii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.