Lotul Pendiuc, trimis în judecată

Tudor Pendiuc, primarul suspendat al municipiului Pitești, și fiica sa Ema, fostă realizatoare la TVR, au fost trimiși în judecată în 20 martie, de procurorii DNA, el în arest preventiv de 4 luni și jumătate – sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave – și ea sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Alături de ei au mai fost deferiți justiției 11 inculpați:

– omul de afaceri Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL;

– Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA

– Ion Constantin, consilier al primarului Pendiuc și membru al Comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Pitești

– Aurelian Robert Roman, Vasile Manuel Rotaru și Elena Berinde, directori generali respectiv director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA;

– Emilian Nechita, director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Pitești și președinte al Comisiei de evaluare;

– Corina Lucia Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice;

– Doru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA;

– Mihai Petriea și Elena Carmen Lis.

Potrivit DNA, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigură transportul public local în Pitești, având ca acționar unic Consiliul Local Pitești, iar în “Strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Pitești”, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate din bani publici.

Anchetatorii susțin că, prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între Publitrans și societățile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două societăți.

În aceeași direcție, în perioada 2006-2007 a acționat și Robert Roman care, în calitate de director general al SC Publitrans 2000 SA, a susținut în mod nereal, în conținutul unei adrese pe care a înaintat-o Primăriei Pitești, că, prin planul de afaceri, se propune achiziția de autobuze și încheierea unui parteneriat public privat, „deturnându-se litera și spiritul planului discutat în consiliul de administrație, precum și voința CA al Publitrans”.

„Mai mult, în cadrul ședinței CA din 7 februarie 2007, contrar soluțiilor propuse prin Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public de călători din municipiul Pitești, Robert Roman a avansat ca unică soluție de redresare a societății asocierea cu un operator privat, precizând că aceasta urma să se realizeze potrivit Codului Comercial (cu încălcarea prevederilor legale și a celor din actul constitutiv al societății), făcând astfel posibilă încheierea ulterioară a contractului de asociere în participațiune”, precizează DNA.

Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc  a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate.

„Începând cu luna noiembrie 2008 și până în luna octombrie 2014, deși cunoșteau împrejurarea că CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu dețin în proprietate cele 80 de autobuze, Manuel Rotaru și Elena Berinde, exercitându-și în mod defectuos atribuțiile de serviciu, au solicitat Primăriei Pitești încasarea subvenției și au semnat 70 procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane”, arată procurorii anticorupție.

Acționând în această modalitate, cei doi au făcut posibil ca Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, să dispună efectuarea de plăți către societățile anterior amintite.

În același context, Lucia Ivan, în calitate de șef Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, începând cu luna noiembrie 2008 și până în luna decembrie 2010 a semnat ilegal 26 procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane, cunoscând împrejurarea că CNCD/Girexim Universal nu dețin în proprietate cele 80 de autobuze, modalitate care a făcut posibil ca inculpatul Tudor Pendiuc să dispună efectuarea de plăți către societățile anterior amintite.

Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private CNCD/Girexim Universal au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport.

Relevant este faptul că, din subvenția încasată de la Primăria Pitești, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior.

De asemenea, Tudor Pendiuc este acuzat că a primit, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, de la Valentin Vișoiu, un apartament în municipiul București — Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD/Girexim Universal în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.

„Pentru a disimula primirea acestui apartament, în 26 noiembrie 2007 Emanuela Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008 a încheiat contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL și, ulterior, a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și 365.112 lei, de către Conarg Real Estate SRL, fără a remite sumele de bani societății anterior amintite”, precizează DNA.

Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, Valentin Vișoiu, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

În calitate de beneficiar direct al contractului de participațiune, în condițiile în care asocierea era obligată să dețină mijloacele de transport în proprietate, Vișoiu a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD SA, făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii.

În această modalitate, Vișoiu a sprijinit activitatea infracțională care a condus la încasarea, în mod nelegal, a subvenției de către asocierea CNCD/Girexim.

În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, i-a comunicat tatălui său, Mihai Petriea, că, în data de 6 noiembrie 2014, procurorii anticorupție urmau să efectueze percheziții la domiciliul lui Tudor Pendiuc.

La rândul său, Mihai Petriea a comunicat această informație Elenei Lis, care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc.

Primăria Municipiului Pitești s-a constituit parte civilă în dosar, cu suma de 28.556.450 lei (peste 6,3 milioane euro).

Procurorii au fost sprijiniți în anchetă de SRI.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.