Mandat european de arestare pentru Marko Attila

Judecătorii au emis mandat european de arestare (înregistrat ieri de Poliţia Română) pe numele fostului deputat UDMR Marko Attila, fugit din țară încă din decembrie 2014, imediat după condamnarea sa definitivă la închisoare cu suspendare într-un dosar de retrocedare și când a aflat că DNA a început urmărirea penală împotriva sa în megadosarul retrocedărilor Bica-ANRP.

Solicitarea DNA de arestare preventivă a venit prea târziu ca să-l mai găsească în țară pe deputatul UDMR, motiv pentru procurori să trimită dosarul în judecată fără el și să disjungă cauza. Cu toate acestea Camera Deputaților a dat avizul, fără însă ca DNA să mai continue demersurile.

O a doua solicitare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a inculpatului Marko Attila, de către Camera Deputaților, a fost depusă în 26 martie a.c.. A fost urmată, la 1 aprilie, de demisia acestuia din Parlament, trimisă prin e-mail, la Cameră.

După aceea, fostul deputat a fost dat în urmărire naţională – vezi pagina de urmăriți de pe site-ul Poliției Române – , iar cum există date certe se află pe teritoriul Ungariei, a fost dat și în urmărire internaţională prin Interpol, în 29 aprilie, fotografia sa fiind publicată pe pagina electronică a Poliţiei Române, la secţiunea “Urmăriţi”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, tot pe 29 aprilie, arestarea preventivă în lipsă a lui Marko Attila.

Între timp, fostul deputat UDMR a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, alături de 11 persoane – printre care fostul şef al ANI, Horia Georgescu, şi parlamentarul Theodor Nicolescu -, în dosarul în care sunt acuzaţi că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Opt dintre inculpați, între care și Marko Attila, au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, iar 4 inculpaţi au avut calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Prejudiciul adus statului român prin supraevaluarea despăgubirilor este de peste 84 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.