UPDATE! Medicii şi farmaciştii îmbogăţiţi pe spinarea bolnavilor de cancer, arestați

Magistrații Tribunalului București au decis, ieri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a tuturor celor 9 persoane reţinute, marţi, în dosarul rețetelor false cu medicamente oncologice, printre cei aflaţi acum după gratii numărându-se și cele 3 doctoriţe de la Institutul Oncologic Fundeni: Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie. De asemenea, au primit mandate de arestare două diriginte de farmacii și 4 persoane care au intermediat achizițiile de medicamente de la firme fantomă. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

UPDATE 3 iunie: Medicul Ilie Vonica, a cărui soţie a fost arestată în dosarul reţetelor, s-a sinucis, în jurul orei 12.20, aruncându-se de pe acoperişul vilei sale din Sibiu. El a fost transportat cu o ambulanță SMURD la cel mai nou spital al său, Spitalul European Polisano, dar nu a mai putut fi salvat. A lăsat în urmă o scrisoare pe 5 pagini, în care acuză presiunile anchetatorilor şi îi cere scuze soţiei. Averea omului de afaceri sibian însumează 90 de milioane de euro.

Marți, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au efectuat 26 de percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu și Dolj, la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice, printre care și la Institutul Oncologic Fundeni.

În cauză, procurorii au început urmărirea penală față de 10 persoane – printre care medici şi farmacişti – acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals.

Inculpaţii au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Astfel, reprezentanții unei societăți ce deține un lanț de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți cu un comportament de tip fantomă.

În baza a circa 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de cele 3 doctoriţe de specialitate pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de medicamentele prescrise, farmaciştii au decontat fraudulos la CASMB 3,5 milioane de euro iar banii i-au împărţit cu “halatele albe”.

Sumele de bani obținute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar și însușirea lor.

Boală veche

Culmea este că escrocheriile nu au fost descoperite de ieri, de azi, la Institutul Oncologic Fundeni, alţi 4 medici fiind trimişi în judecată în decembrie 2012 pentru emiterea de reţete falsificate. Întregul lot numără 33 de escroci, dintre care 9 medici şi 20 de farmacişti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.