Năstase a ieşit din puşcărie în aplauze

Adrian Năstase, condamnat în luna iunie 2012 la 2 ani de închisoare pentru corupţie în dosarul „Trofeul Calităţii”, a fost eliberat condiţionat, luni, de un complet de 3 judecători ai Tribunalului Bucureşti, doi votând „pentru” şi unul „împotrivă”. Sentinţa este definitivă, recursul procurorului DNA împotriva eliberării fiind respins, în aplauzele susţinătorilor fostului premier, veniţi în sala de judecată ca la spectacol. Năstase a insistat că este nevinovat, pozând în victimă politică, deşi probele procurorilor şi sentinţa judecătorilor care l-au condamnat au arătat contrariul. În puşcărie au rămas să-şi ispăşească ani grei de pedeapsă, pentru vina că au răspuns ordinelor fostului premier, soţii Marina şi Bogdan Popovici – ea 5 ani şi el 6 ani. Nu vor avea norocul să ispăşească doar o treime din pedeapsă.

Alţi condamnaţi în dosar sunt Mihai Cristian Vasile şi Irina Jianu, ambii în penitenciar pentru câte 6 ani. Diana Gasparovici a primit 5 ani închisoare cu executare.

Niciunul dintre ei nu va scrie şi nu va lansa cărţi din puşcărie, nu îşi va posta pe blog opiniile despre oficialii de la Bruxelles şi despre numirile la şefia Parchetului General şi DNA. Despre ei nu mai vorbeşte nimeni, pentru că viaţa lor s-a sfârşit în 20 iunie 2012.

Luni, de la prima oră, televiziunile de ştiri au stat cu ochii pe tribunal, pe penitenciarul Jilava şi pe una din casele lui Năstase, cea unde locuieşte, uitând total de protestatarii de la Mechel Câmpia Turzii, ieşiţi în stradă pentru a treia săptămână consecutiv – dar de data aceasta blocând şi drumul europenan E60, cu aceeaşi reclamaţie: nu îşi primesc cele 3 salarii compensatorii.

Buletinele de ştiri i-au ignorat şi pe cei peste 300 de angajaţi de la Mechel Târgovişte, care au primit preaviz de 20 de zile înainte de disponibilizarea colectivă. S-a trecut fugitiv peste protestul celor 600 de revoluţionari care îi cer premierului Victor Ponta indemnizaţiile promise – nu că le-ar merita -, 10 din ei anunţând că intră în greva foamei.

Adrian Năstase a părăsit penitenciarul la ora 18.00 şi continuă să fie subiect de televiziune pentru jurnaliştii care au uitat complet de problemele reale ale ţării.

Doi ani de reguli stricte

Eliberarea condiţionată a lui Năstase, după ispăşirea unei treimi din pedeapsă, presupune nişte reguli stricte: timp de 2 ani, el trebuie să se prezinte autorităţilor o dată pe lună, să facă dovada veniturilor sale, să anunţe orice deplasare mai mare de 8 zile din localitatea de domiciliu şi orice schimbare a locului de muncă. El lucrând toată viaţa la stat, va fi o problemă acum, deoarece nu are voie să ocupe nicio funcţie timp de 2 ani.

Nu poate activa nici ca membru în PSD, deoarece pedeapsa îi interzice să voteze. Or, rolul unui activist este tocmai acesta, de a vota şi de a aduce voturi.

După 2 ani, fostul premier va putea ocupa însă orice funcţie publică de conducere şi va putea vota – exact la timp, pentru localele şi parlamentarele din 2016, unde cu siguranţă va candida pentru a reintra în Legislativ.

Urmează dosarul Zambaccian: ori achitare, ori închisoare; cu suspendare nu se mai poate

Asta dacă va scăpa basma curată dintr-un alt proces în apel, în care este acuzat de şantaj şi de luare de mită în valoare totală de 630.000 de euro de la un antreprenor. În 30 martie 2012, magistraţii  Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie au decis că fostul premier nu este vinovat de luare de mită, dar l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, iar pe soţia sa, Dana, tot la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru fals în acte. Este vorba despre dosarul Zambaccian, care se judecă de un an, la recurs, iar sentinţa definitivă se apropie.

Năstase ori va fi achitat, ori va face închisoare, căci condamnare cu suspendare nu se mai poate. Conform legii, după prima condamnare cu executare, un cetăţean român nu mai poate primi o pedeapsă la închisoare cu suspendare. Aşadar, achitarea este singura salvare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.