Nelu Iordache, plasat în arest la domiciliu

După 1 an şi 5 luni de detenţie preventivă, Nelu Iordache, patronul Romstrade, va fi plasat în arest la domiciliu, el fiind trimis deja în judecată pentru 7 capete de acuzare, printre care deturnare de fonduri europene (61 de fapte) încasate pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac-Arad, de 22 km, şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave (136 de fapte). Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi, definitiv, ca inculpatul să fie scos de după gratii, după ce Tribunalul Bucureşti respinsese în mai multe rânduri cererea acestuia.

Omul de afaceri, arestat preventiv în 2 decembrie 2012, a fost trimis în judecată relativ repede: în 29 aprilie 2013, însă procurorii DNA l-au mai ţinut de atunci încă 1 an şi o săptămână după gratii.

7 capete de acuzare:

  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave (61 de acte materiale)
  • utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii (3 acte materiale)
  • delapidare cu consecinţe deosebit de grave (136 acte materiale)
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale de instigare şi 7 de autorat)
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare)
  • 2 infracţiuni de spălare de bani
  • 2 infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Iordache nu a stat degeaba în arest; el îl trage după el şi pe fostul ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi, denunţându-l că i-a dat şpagă 200.000 de euro ca să-i salveze contractele cu statul.

Silaghi a recunoscut că patronul Romstrade l-a vizitat acasă chiar în noaptea care a urmat rezilierii, de către CNADNR, a contractului pentru Nădlac-Arad, dar susţine că nu a luat niciun ban de la el.

DNA a început urmărirea penală împotriva demnitarului, care s-a refugiat în Parlamentul European, ca să scape. Nu a reuşit, în decembrie 2013 DNA solicitând PE ridicarea imunităţii acestuia.

Fuga la PSD

Acum, Silaghi candidează pentru alegerile parţiale din 25 mai la Camera Deputaţilor, iar însuşi premierul Victor Ponta a semnat pe lista de susţinători ai acestuia, alături de vicepremierul Liviu Dragnea. De ce? Pentru că Silaghi a părăsit acum câteva zile PNL şi s-a înscris în PSD.

E drept că fostului ministru şi vicepreşedinte al PNL i-a cam fost jenă să anunţe public trădarea, după ce acum zece zile era candidatul liberalilor la Satu Mare.

„Cine a trădat primul?”, se disculpă Ovidiu Silaghi. „Am trădat după ce Antonescu m-a trădat de trei ori”, susţine el. Negocierile cu premierul Ponta au avut loc “pe loc” la Sâmbra Oilor, a dezvăluit chiar Silaghi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.