40 de cadre didactice de la Universitatea Bioterra, acuzate de corupţie

Poliţiştii şi procurorii fac, joi, mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Olt, fiind vizate mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din Capitală, cercetaţi pentru fapte de corupţie şi fals, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. La rândul său, Ministerul Public precizează că au fost duse la sediul Poliţiei aproximativ 40 de persoane, urmând ca, după audiere, să se decidă cu privire la măsurile preventive ce se impun a fi luate în cauză. Potrivit unor surse judiciare, sunt cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă. Ministrul Educaţiei a trimis deja o comisie de control la sediul Universităţii Bioterra, care în anul 2000 a avut ceva probleme cu diplomele, dar ăn 2002 a fost acreditată, iar în 2011 a fost clasată ca instituţie de învăţământ superior centrată pe educaţie.

“Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, efectuează în prezent un număr de 22 percheziţii în locaţii din judeţele Bucureşti, Ilfov, Vâlcea şi Olt. Acţiunea se înscrie în cadrul cercetărilor care se desfăşoară cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie şi fals faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti”, informează Ministerul Public.

Sursa citată precizează că au fost conduse la sediul Poliţiei aproximativ 40 de persoane, urmând ca, după audierea celor vizate, să se decidă cu privire la măsurile preventive ce se impun a fi luate în cauză.

La percheziţii participă ofiţeri de poliţie de la Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea şi Poliţia Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Prodecanul universităţii private Bioterra din Bucureşti este cercetat pentru fapte de corupţie şi fals, iar poliţiştii au efectuat percheziţii la domiciliul acestuia din zona Drăgăşani din judeţul Vâlcea, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

Prodecanul este acuzat că împreună cu decanul ar fi acordat note mari la examenul de licenţă în schimbul unor sume de bani primite de la studenţi.

Andronescu a trimis control de la minister

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a trimis o comisie de control la universitate pentru a verifica dacă procedurile de notare, de eliberare a diplomelor şi de conţinut au fost respectate.

Ea a precizat că verificările vor dura atât timp cât va fi nevoie pentru a clarifica toate aspectele. “Dacă ancheta organelor abilitate este corectă, o susţinem până la capăt”, a precizat ministrul.

Rectorul Universităţii Bioterra, Cornel Trandafir, a declarat că anchetatorii fac percheziţii în toate departamentele instituţiei şi au cerut date despre un profesor acuzat de corupţie, care predă la Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, precum şi despre foşti studenţi absolvenţi.

Cornel Trandafir a spus că a permis accesul anchetatorilor în toate compartimentele universităţii şi a solicitat să le fie puse la dispoziţie toate documentele cerute.

Acreditare după un scandal

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei fără ca Bioterra să fi avut dreptul pentru asemenea tipizate.

Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti (UBB), din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţământului.

Începând din 2002, Universitatea Bioterra a fost acreditată prin Legea 480/2002, iar în 2011 a fost clasată ca instituţie de învăţământ superior centrată pe educaţie.

Taxele de studii pentru anul I, în anul universitar 2012 – 2013 sunt cuprinse între 450 şi 850 de euro, specializările fiind: Inginerie şi management în alimentaţie publică şi turism, Ingineria produselor alimentare, Controlul şi expertiza produselor alimentare, Protecţia consumatorului şi a mediului şi Drept.

Conform Cartei Universitare din 2011, “Universitatea Bioterra are dreptul să emită acte de studii atât absolvenţilor propriilor programe de studii pe care le organizează, cât şi absolvenţilor unor programe de studii autorizate să funcţioneze provizoriu, pe care îi evaluează, la finalizarea studiilor, pe baza nominalizării instituţiei de către MECTS”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.