Percheziţii la Ministerul Educaţiei. Unii angajaţi au încercat să fugă cu laptopurile

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) percheziţionează Ministerul Educaţiei, de unde ridică documente în legătură cu un proiect POSDRU, precum şi calculatoarele pe care sunt actele aferente acestuia, alături de alte mijloace de stocare a datelor. Anchetatorii au indicii că documentele proiectului ar fi fost refăcute. Câţiva angajaţi ai ministerului au încercat să fugă cu laptopurile, dar au fost prinşi de anchetatori, transmit Antena 3 şi B1Tv. Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei, Gabriel Ispas, este unul dintre suspecţi.

Procurorii DNA au descins în această dimineaţă la sediul Ministerului Educaţiei, pentru a ridica documentele amintite, din birourile conducerii şi din cele ale Unităţii de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă şi Organismului Intermediar – Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din Bucureşti.

Potrivit unor surse judiciare, este vizat proiectul “Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 – 2009”, din cadrul Axei prioritare 2 Învăţare pe tot parcursul vieţii – Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii.

Asistenţa financiară nerambursabilă a acestui proiect este de 15.929.018 lei, iar valoarea totală este de 18,5 milioane de lei.

În acest caz a fost începută urmărirea penală in rem, astfel că până în prezent nicio persoană nu a fost pusă sub învinuire. Anchetatorii au indicii că nu ar exista documente justificative pentru cheltuielile efectuate în cadrul acestui proiect şi pentru cererea de rambursare depusă.

MEN: Punem la dispoziţie tot

Conducerea MEN s-a grăbit să spună, într-un comunicat, că pune la dispoziţia anchetatorilor documentele referitoare la cazurile care ridică suspiciuni privind proiecte POSDRU din perioada 2009-2010, pentru a putea fi descoperite eventualele nereguli.

“Având în vedere cercetările pe care procurorii DNA le efectuează în legătură cu proiectele POSDRU din perioada 2009-2010, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi manifestă întreaga deschidere şi cooperare cu anchetatorii, în vederea clarificării întregii situaţii şi descoperirii eventualelor nereguli înregistrate în activitatea din trecut a instituţiei. Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie toate documentele necesare pentru a face lumină în cazurile care ridică suspiciuni”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii MEN precizează că instituţia “susţine lupta împotriva corupţiei” şi va face toate demersurile necesare pentru ca “eventualele semne de întrebare în privinţa derulării unor proiecte să fie lămurite”.

Vom reveni cu amănunte imediat ce DNA va oferi informaţii în acest dosar. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.